Camper van Beethoven – New roman times

File Under heeft inmiddels iets van twaalf schrijvers. Ieder schrijft over muziekbrokken die hem of haar smaken en neemt af en toe een extra hap om iets uit te proberen. Het is vaak bij binnenkomst van een cd al duidelijk bij wie deze wel en bij wie deze niet hoort. Zo krijg ik – en hoop ik ook – nooit de symfo-ellende in de bus te krijgen. Ik heb niets met dat langdradig gepiel, van zie mij eens interessant doen. Nee, geef mij maar leuke popliedjes met een kop en een staart en het liefst iets eigenzinnigs. En dan krijg ik Camper van Beethoven in de bus. Ze blijken alweer een tijdje bij elkaar te zijn. Leuk dacht ik nog, ik kon me namelijk nog de single “Take the skinheads bowling” uit 1987 herinneren. Het zijn echter plots hele andere brokken. Camper komt namelijk met een conceptalbum. Slik. En na een paar nummers blijkt het ook nog iets van symfo te hebben. Twee keer slik. Daar wordt een mens, althans ik, niet blij van. De symfo wordt aanvankelijk vermengd met folk-riedeltjes die mij ook niet echt kunnen bekoren. Er komen echter later andere brouwsels voorbij: gitaarrock, punk, glamourrock, ska, alt country, Latijns -Amerikaanse muziek en Oostblok gypsy. De één is wat meer geslaagd dan de andere, maar ik denk dat de keuze van favoriete liedjes per persoon wel zal verschillen. Het is alsof van Beethoven in een camper rond de wereld is gereden met als doel om dit allegaartje van stijlen te verenigen op één schijf. En voilà daar zijn we bij de titel: New roman times. Een boek album met een ruime sortering muziekstijlen, waar ik na een moeizame start steeds beter in het verhaal kom.

File: Camper van Beethoven – New Roman Times
File Under: Wereldmuziek, maar dan anders

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top