Engine Down – Engine Down

Rising Tide van Sunny Day Real Estate was net niet mijn plaat van het jaar in 2000. Rising Tide en Kevin Gilberts The Shaming Of The True – de nummer één – staken, in mijn perceptie, met kop en schouders boven de rest uit. Groot was dan ook het verdriet toen Sunny Day Real Estate de Rising Tide-tour cancelde. In juni 2001 bleek dat de hele band maar gecancelled werd. Daar werd het gevoel niet beter van. Ik hoorde deze fijne mededeling in een IRC-kanaal. Daar vertoefte ik toen nogal veel. Terwijl we zaten te grienen in ons virtuele hokje, zei een Yank: “Wacht maar tot de nieuwe Engine Down er is. Ze zijn wat ongepolijster, maar ze kunnen mooi dat gat vullen”. Maar dan in het Engels natuurlijk. Ik was die mededeling eigenlijk al lang weer vergeten. Tot ik dit voorjaar Demure (uit 2002) ergens in een graaibak zag liggen en blind aanschafte. Ik was het niet met hem eens concludeerde ik na beluistering. Nu is er de titelloze vierde plaat en moet ik die mening weer herzien. Engine Down is nog steeds een toef ongepolijster en hier en daar wat harder dan Sunny Day Real Estate ooit was en opvolger The Fire Theft nu is. Qua sound komen ze wel meer dan aardig in de buurt nu. Maar, en dat is veel belangrijker, ook de liedjes zijn beter dan op Demure. Simpeler liedjes, maar ook doeltreffender en misschien zelfs wel bijna commerciëel. Of zouden de oude fans dat een vies woord vinden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top