Flickerstick – Tarantula

Onvoorstelbaar. Dat was mijn eerste reactie na het beluisteren van het eerste nummer van Tarantula. Soms krijg je namelijk van die platen te horen die je meteen bij de lurven grijpen. Na het tweede nummer was mijn euforie nog groter en was ik ervan overtuigd dat ik hier een volslagen onbekend juweeltje had gekregen. Dus ben ik op onderzoek uitgegaan. Flickerstick ontleent haar kleine beetje bekendheid in de VS aan het feit dat ze mee hebben gedaan aan een bandcontest op VH1 (Bands On The Run), waarna Sony hun independent debuut opnieuw uitbracht. Vervolgens kozen de heren toch voor een kleiner label in de vorm Idol records. Verstandig, aangezien de heren met deze nieuwe cd niet voor de makkelijke weg hebben gekozen. Breed opgezette Amerikaanse rock met vette refreinen, maar door de productie toch niet te mainstream of te glad. Dit met name door de fors psychedelisch inslag van de nummers. Daarnaast stoeien de heren met verschillende invloeden en sounds. Heb je net de meeslepende opener “Catholic Scars” achter de kiezen, met zijn eindeloos herhalende slotrefrein, verrassen de heren met het Shoegazy “When You Were Young”, dat klinkt als een kruising tussen The Gathering (die dameszang!) en My Bloody Valentine (dat gitaarthema!). En het nummer daarna, ” Teenage Dope Fiend”, is een vette rockstamper a la Monster Magnet, rijp voor de arena’s. Verderop hoor ik nog invloeden voorbij komen van Cave-In, The Beatles en The Posies, maar alles is netjes verwerkt in mooie melodieen dus dat stoort geen moment. Het zal mij benieuwen wat deze plaat gaat doen in de VS. Potentie zat, alleen is het geen doorsnee mainstream rock, daarvoor zitten ze te ver links van het midden. Enerzijds hebben ze het in zich om een nieuwe Jane’s Addiction te worden, anderzijds zouden ze ook tot in lengte van jaren een undergroundbandje met een cultklassieker kunnen blijven (zoals het volslagen vergeten Rapscallion of Cave-In). Laten we hopen dat de heren niet gaan kiezen voor het grote geld en dit soort geweldige platen blijven maken.


mij=Idol / Sonic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven