The Chemical Brothers – Push The Button

Wat was dat optreden van de Chemical Brothers op Lowlands 2004 toch vet. Weliswaar een herhalingsoefening van dat op Werchter 2002, maar nog altijd onovertroffen. Die spanningsopbouw, de overweldigende synthesizerpartijen, die bassen uit de Marianentrog, de videowall, lasers, het zweet, de adrenaline. Het was helemaal af. Ik had het gevoel dat ik iets meemaakte dat zo geweldig en irreëel was dat ik het onmiddellijk met iemand moest delen, maar iedereen om me heen stond allang met een enorme grijns met me mee te springen. De hele essentie van een festival in 1 optreden. Ik juich mijn keel schor voor de scheikundegoden: Tom Rowlands en Ed Simons. De vijfde Chemicals-plaat is weer volgens het bekende succesrecept, vet geluid avant-la-lettre, gemaakt voor de grote geluidsboxen. Vond je het eerder niks, dan nu weer niet. Maar, de single “Galvanize” kondigde het al aan, meer dan ooit flirten Tom en Ed met urban. En ik haat urban, maar dit heeft ballen. Op het gedrocht “Left Right” halverwege na dan, dat ik telkens geërgerd oversla. Push the Button geeft je een schop terug. Ga er maar op dansen, dan valt het kwartje vanzelf. “The Boxer” blaast de boxen schoon op Basement Jaxx-wijze, “Hold Tight London” is de nieuwe “Star Guitar” en als je geen golvend parket wilt krijgen moet je “Believe” (met de zanger van Bloc Party) niet opzetten. En die indrukwekkende laatste track, “Surface to Air”, waar ken ik die toch van? Verrek, dat kwam al op Lowlands langs! Laat die hemelsluizen zich maar openen: hier is de eerste grote danceknaller voor het festivalseizoen 2005. Op 24 februari te zien in de HMH.


mij=Virgin / EMI

8 reacties

 1. The Chemical Brothers hadden het vroeger. De eerste twee platen waren echt groundbreaking. En daarna zakte het in.
  Ik heb van veel “fans van vroeger” gehoord dat deze plaat mogelijk toch weer boeiend is. Dus ik ben erg benieuwd. Misschien dat ik deze dan wel weer ga kopen voordat ie in de uitverkoop ligt.

 2. zmooc

  Wat is er mis met Left Right dan? Ik vind dat ze er op briljante wijze in zijn geslaagd een nummer te schrijven dat de gemiddelde dienaar in door Bush begonnen oorlogen enorm zal aanspreken qua sound zonder dat ze waarschijnlijk uberhaupt maar door hebben dat het een anti-war song is. De Chemical Brothers moeten tot diep in hun chemie geroerd zijn als ze Left Right uit de feesttent van Camp Victory in Baghdad horen schallen, wetende dat hun snode plan geslaagd is:)

 3. André

  Ik vind wat de broertjes met de stem van Anna-Lynne Williams hebben gedaan in “Hold Tight London” vallen onder de categorie mishandeling…
  Zo ga je nmbm niet met die prachtige stem om….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven