Unchained – Unchained

Waar het aan ligt zijn de geleerden het nog niet over eens, maar het lijkt onmiskenbaar dat ons klimaat aan het veranderen is. Allerlei pokkevogeltjes die vroeger in de zomer richting Noord-Afrika vlogen blijven nu in de herfst gewoon in hun nest liggen omdat ze het hier warm genoeg vinden. Natuurbeschermers zijn in paniek over soorten die hier verdwijnen, terwijl we er ook allerlei exotische varianten bij krijgen. Maar wat u nog niet wist, is dat die klimaatverandering ook zijn uitwerking heeft op muziekstijlen. Kijk maar eens naar de NWOBHM. Dat staat voor New Wave of British Heavy Metal, een stroming van begin jaren tachtig met bands als Iron Maiden en Tygers of Pan Tang. Tegenwoordig komen vertegenwoordigers daarvan uit Scandinavië, vooral Zweden. Zo ook Unchained. Hun cd staat bol van de Iron Maiden-twinsolo’s en andere NWOBHM-kenmerken. Ze zijn er in geslaagd de rauwe en down-to-earth sound van de NWOBHM te combineren met met soms bijna Amerikaans aandoende refreintjes (de single “My guide”) of stadionrockachtige ballads (“I Dream”) in een loepzuivere productie. Vooral door de twinsolo’s blijft Iron Maiden een veel hoorbare invloed – uit de tijd dat ook Maiden nog fris klonk, ten tijde van Killers. De koortjes en de sfeervolle productie maken dat het wel degelijk een cd is die in de 21e eeuw thuishoort. Vernieuwend is het niet, maar het dendert lekker door. Hoe raar het ook klinkt, de combinatie van NWOBHM en Amerikaanse rock in de muziek en de zang werkt. En hoe! Leve de klimaatverandering!


mij=Sound Riot Records/ Rock Inc.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven