The Provenance – How Would You Like To Be Spat At

‘You look real pretty with that gun in your mouth’. Duidelijker kan ik bijna niet maken hoe The Provenance klinkt. Iemand nog een kopje thee met een koekje? Dat praat wat meer ontspannen dan zo’n loden pijp in je mond. Nu the Gathering met zwangerschapsverlof is, Alice in Chains met permanent verlof en Paradise Lost bijna met pensioen gaat is er eigenlijk best plek in de herberg voor The Provenance. Deze Zweden timmeren al een jaar of vijf aan de weg, maar ik had ze nog niet opgemerkt. Dat komt vast door de stabiele thuissituatie. Anders had ik The Provenance vast al lang ontdekt. Want ze hebben een boel goeds in zich. Zangeres Elma Hellström klinkt bijna eng Van-Giersbergeriaans. Met dezelfde ijzige onderkoelde klank in haar stem die tegelijk ontroert en afstoot. Duidelijke The Provenance sterkste troef. Dat is de andere zanger, Tobias Martinsson, wat minder. Hij hangt ergens tussen Martin Holmes en Layne Stanley in, maar mist de kracht van Holmes en het maniakale van Stanley. Als aanvulling op Hellström voldoet hij echter prima. Qua dreiging tot permanente zelfdestructie in de muziek komt the Provenance als geheel op How Would You Like To Be Spat At dichter in de buurt bij de bands van de bovengenoemde heren. Ook hier wordt (gelukkig?) een vleugje etherische olie van The Gathering toegevoegd waardoor je als luisteraar net niet de neiging hebt om de eerste zin van dit stukje eens bij je betere helft te gaan verifiëren.


mij=Scarlet / Bertus

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven