Ozzy Osbourne – Prince of Darkness

“Achter iedere grote man staat een vrouw” is zo’n aloud cliché. Of Ozzy zo’n grote man is, daar zullen de meningen altijd verdeeld over blijven, maar dat er een grote vrouw achter hem staat is wel duidelijk. Zijn carrière heeft nooit zo’n vlucht genomen als sinds echtgenote Sharon de touwtjes in handen heeft. Haar gevoel voor marketing bleek ook uit de introductie van de nieuwe Ozzy-cd-box, die aanvankelijk The Bible of Oz zou gaan heten. Althans, volgens de voorpubliciteit, die door die voor Amerikaantjes shockerende naam een extra push kreeg. Die naam is leuk voor de voorpubliciteit, maar niet handig als je het ding echt wil gaan promoten, dat weet Sharon ook. Dus heet de box gewoon Prince of Darkness en kan de reclamecampagne ongehinderd voortgang vinden. Ook de samenstelling van de box is precies goed: genoeg leuke dingetjes voor de fans die alles al hebben en een mooi overzicht van alle krakers voor de minder ingewijden. De eerste twee cd’s staan dan ook vol met alle bekende songs, al dan niet in live- of demoversie, met de nadruk op het tijdperk met Randy Rhoads. Van “Mr. Crowley” en “Bark at the Moon” tot “Dreamer”, ze staan er allemaal op. De derde cd bevat allerlei duetten van Ozzy met onder andere Therapy?, Wu-Tang Clan en zelfs Miss Piggy. Soms briljant, soms zozo en soms ronduit zwak, zoals de flauwe discoversie van “Staying Alive” met Dweezil Zappa. Er is al vaker op gewezen dat “Led Clones” met Gary Moore niet had mogen ontbreken. Die zal dan wel op een volgende duetten-verzamelaar komen… Het enige nieuwe werk staat op cd 4, waarop allerlei covers zijn ver-Ozzy’d met behulp van onder andere Jerry Cantrell (ex-Alice in Chains). De songkeuze is erg voor de hand liggend – en niet te vergeten commercieel interessant – maar meestal weet Ozzy er een verrassende draai aan te geven. Bij “Sympathy for the Devil” valt dat minder gelukkig uit, omdat de dreigende atmosfeer uit het origineel niet terug te horen is. Op andere momenten werkt het wel, zoals in “Fire” of “Mississippi Queen”. Tja, zo’n box blijft altijd een compromis, en dat is hier ook goed te horen. Uiteindelijk zal Sharon blijer zijn met deze box dan de muziekliefhebber die op allerlei heel bijzondere dingen hoopt …


mij=Epic / Sony

18 reacties

  1. suzanne

    ozzy doesn’t speak dutch ppl..Ozzy you are really amazing, how u kept going on with ozzfest even though you went to so much trouble..trying to quit with alcohol, your wife is ill..Your music is great, and I admire you for going on so well..just one more question, is it true that you’re a friend from my god, marilyn manson??kisses a big fan

  2. Prikkie

    Toe maar! En blijkbaar is ’emo kid’ een scheldnaam? Ik vind het best hoor, maar ik geloof dat ik een van de weinigen ben hier die nog nooit emo heeft besproken. En verder: wat Jimmy al zei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven