Therapy? – Never Apologise Never Explain

Waar is het toch ooit precies misgegaan met Therapy? Een jaar of tien geleden nog voorbestemd als Ierlands nieuwste grote ding na U2 met optredens voor volle stadions en uitpuilende festivals. De dreigende roem bracht een te grote druk met zich en het commerciële succes van Troublegum bleek onmogelijk voort te zetten. Desalniettemin bleef de band een trouwe schare fans houden, waaronder mijn eigen persoontje, die het ook niet lieten afweten in de periode 1998 – 2002 waarin de inspiratiebron een beetje opgedroogd leek te zijn. Het in 2000 uitgebrachte greatest hits album So Much for the Ten Year Plan leek zelfs eventjes de zwanenzang te zijn. Gelukkig kwam de ommekeer toen vorig jaar het uitstekende High Anxiety uit werd gebracht. Weg waren de krampachtige pogingen om te voldoen aan het (inmiddels al iets minder) hoge verwachtingspatroon en er was zowaar weer wat spelplezier te ontwaren. Therapy? klonk weer hard en meedogenloos. Ook de hierop volgende tournee was weer ouderwets knallend en passioneel, met een spetterend optreden in het Utrechtse Tivoli als persoonlijk hoogtepunt. Dit alles in gedachte houdend is het een groot genoegen om te mogen merken dat de stijgende lijn met het nieuwe Never Apologise, Never Explain (briljante titel) wordt vastgehouden. Zo mogelijk nog rauwer en bozer met opvallende verwijzingen naar the Ramones en Ministry (!) en een moddervette productie. Geen misplaatste ballades of slijmerige festivalhits dit keer maar een compromisloze en retestrakke plaat die geen enkel zwak punt of vullertje kent. Het mag duidelijk zijn dat Therapy? weer helemaal terug is, nu nog proberen dit niveau vast te houden.

File: Therapy? – Never Apologise Never Explain
File Under: Harder en kwader dan de afgelopen tien jaar

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top