Notwist & Themselves – 13 & God

‘Have a safe drive home’, zei Mike Watt tegen ons na het dubbeloptreden van J. Mascis & The Fog en Lawn. Nog geen twee weken later hoorden we dat zij zelf met hun tourbus een zwaar ongeluk hadden meegemaakt. J. Mascis in het ziekenhuis, einde Europese tour. Ik moest hier aan denken bij de eerste rondjes die de 13&god-cd in mijn speler aan het draaien was. Dit samenwerkingsverband tussen Themselves (deel van het Amerikaanse collectief Anticon) en de Duitse indie-electronic band The Notwist had namelijk een betere start verdiend. Nog voor de releasedatum van dit album is de toerbus van Themselves in de Verenigde Staten betrokken geweest bij een zwaar ongeluk. Voor Dax Pierson, nadrukkelijk aanwezig op deze cd, een ongeluk met tragische gevolgen. Zwaar gewond werd hij opgenomen in het ziekenhuis en nu, enkele maanden later, is het nog maar de vraag of compleet herstel erin zit. De komende tour van dit samenwerkingsproject zal hij bijna zeker moeten laten schieten. En de plaat zelf? Welnu, het resultaat leek op papier verrassender dan het in de praktijk uitgevallen is. Moeiteloos mixen de hiphop en de indiepop van de twee acts met elkaar. Geen geforceerde poging zoals bij Linkin Park en Jay-Z het geval was. De redelijk ingetogen songs worden langzaam opgebouwd en weer zorgvuldig uitgekleed, waarbij het opvalt dat de nummers bijna naadloos aan elkaar geregen worden tot een lang verhaal. En The Notwist hebben er met ” Men of Station” overigens weer een geheide ‘livekraker’ bij. Het mag dan wel niet de plaat van het jaar zijn; het is wel een album die uitstekend past in het oeuvre van The Notwist. Het maakt het wachten op de opvolger van Neon Golden ook aanzienlijk dragelijker. Hoe dit live uitpakt valt vanaf juni o.a. te zien in Paradiso en op de Valkhof affaire (Nijmegen).


mij=Alien Transistor / Konkurrent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven