Caliban vs. Heaven Shall Burn – The Split Program II

caliban_vs._heaven_shall_burn-the_split_program_ii.jpgAls band zijnde is het tegenwoordig niet makkelijk om het hoofd boven water te houden. De cd verkoop is nog steeds dalende en de concurrentie is moordend. Caliban en Heaven Shall Burn (HSB) brengen daarom alweer voor de tweede keer een split cd uit, The Split Program II. Zij hebben goed begrepen dat een eigen ep uitbrengen met een nummertje of vijf erop, waar het merendeel als eens eerder van verschenen is, waarvan een deel waarschijnlijk op de nieuwe full-length cd zal verschijnen en waar ook nog eens wat covertjes op staan, niet meteen voor een euforische menigte zorgt die als een speer naar de winkel snelt om deze aan te schaffen. Volplempen die schijfjes, geen enen en nullen verloren laten gaan, dat is wat de luisteraar wil. Doe in mp3 gelijk maar de eerder verschenen cd’s er ook bij. Met een split cd van een minuut of veertig komen we er eigenlijk nog bekaaid af, maar het is in ieder geval beter dan het hierboven geschetste alternatief. Metalcore is wat beide Duitse bands voorschotelen. HSB lijkt voor wat betreft de metal uit een wat meer melodieus vaatje te tappen terwijl Calibans metalding meer richting Machine Head gaat en bovendien rustig verder experimenteert met emocore invloeden. Dit maakt het werk van Caliban, zeker door het gebruik van cleane zangpartijen en ingetogen gitaar intermezzo’s, afwisselender dan dat van HSB en persoonlijk vind ik dat wel prettig. HSB overtuigt met “If This A Man” en de Merauder cover “Downfall of Christ” maar Caliban wint deze ronde, op punten weliswaar, met het heerlijke nieuwe nummer “The Revenge” en het al eerder verschenen en niet te versmaden “A Summer Dream”.


mij=Lifeforce / Suburban

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven