Lowlands 2005 voorpret (I)

Dertien jaar geleden werden flyers verspreid waarop een nieuw popfestival werd aangekondigd: A Campingflight To Lowlands Paradise. Bandjes die zich hadden bewezen in het clubcircuit, maar geen groot Pinkpoppubliek op de been brengen, zouden hier een podium krijgen, aangevoerd door een aantal bewezen alternatieve popacts. Voor de eerste editie waren alvast de Ramones en Iggy Pop gecontracteerd.
Lowlands 2005
De Ramones kwamen uiteindelijk niet, maar Iggy Pop leverde een legendarisch optreden af en sneed terloops een vingertopje af. De dertiende editie kent als toppers Nick Cave & The Bad Seeds, Pixies (die overigens ook in 1993 al een grote status hadden) en Franz Ferdinand en de aankondiging van het festival gaat onder veel meer via een speciale bijlage bij De Volkskrant.
Wat gaan we dit jaar zien aan bands die het popcircuit in beweging krijgen? Als we het schema er naast leggen, belooft editie-2005 een hele mooie te worden. De legendarische status die de eerste Lowlands-afleveringen hadden, is moeilijk te bereiken, maar op voorhand wordt veteraan (Alle 13 Goed & Aanwezig!) Dubbel Mono al weer enthousiast. Kijkt u even mee naar zijn hoogspersoonlijke maar ongetwijfeld onverantwoorde (want hij miste onder andere Jeff Buckley en Alex Chilton bij eerdere edities) keuze?


mij=Volgens DubbelMono
Op vrijdag wordt afgetrapt en tegelijk de hoed afgenomen voor Denemarken, land van Lowlands' grote broer Roskilde, middels de sixtiesadepten van The Blue Van (download hier “Mob Rule” en “Have Love Will Travel”).
Lowlands 2005
Daarna kun je twee dingen doen: of fluks het Lowlandsterrein teruglopen voor de Jesus Christ Superstar-club die The Polyphonic Spree heet, of je kunt even ver gaan lopen, maar dan naar de India-tent voor The Rakes, een band die net te arty is om voor snotty door te gaan, maar met hun liedjes er aardig in slaagt te doen alsof het 1982 is (check hun video voor “Work Work Work (Club Pub Sleep)”).
Daarna rap terug naar de Charlie-tent, voor het optreden van weer een anachronisme: het ook hier al bejubelde The Magic Numbers. De, laten we vriendelijk zeggen: sfeervolle, Doves kunnen we laten schieten als we willen zien of een actrice ook muziek kan maken: Juliette & The Licks doen het namelijk tegelijkertijd in de India-tent.
Slimmer is het wellicht om even iets te gaan eten, want om half zeven trappen Kaiser Chiefs af in de grote Alpha-tent. Je kunt je natuurlijk ook storten in de garagerock van The Subways. Daarna wordt het weer kiezen: het moeilijke Athlete of het trendy The Bravery?
Franz Ferdinand zal ongetwijfeld de Alpha vullen, zodat je net zo goed of misschien zelfs wel beter naar Funkstörung of de Queens of the Stone-Age-adepten van Open Hand kunt gaan kijken. Dan hoef je in elk geval niet bek-af van de massa's Dubbel Mono's Geheimtip Bonnie Prince Billy & Matt Sweeney te aanschouwen.
Mocht je daarna nog behoefte hebben aan muziek: Röyksopp kan je in slaap sussen, of je kunt je adrenalinepeil laten verhogen door The Prodigy (of je kunt je gewoon gaan rotlachen om die blaaskaken). Gelukkig hoef je de volgende dag pas rond een uur of twee uur weer fit te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven