Lagwagon – Resolve

lagwagon-resolve.jpegHet verschijnen van een nieuwe cd van Lagwagon maakt mij meestal erg vrolijk, maar vandaag is daar geen sprake van. Op 30 maart van dit jaar schoot Derrick Plourde zichzelf door zijn hoofd. De oorspronkelijke drummer van Lagwagon en later The Ataris, RKL en Bad Astronaut was zwaar depressief en zag geen andere uitweg meer. Deze schokkende gebeurtenis is een groot verlies voor de punkmuziek, Plourde was een begenadigd drummer die met zijn baanbrekende stijl bijna eigenhandig verantwoordelijk was voor de succesvolle eerste drie platen van Lagwagon. Het nieuwe album Resolve is dan ook een eerbetoon aan hem en het weet mij tot op het bot te ontroeren. Waar Lagwagon normaal gesproken vooral aanstekelijk en ook wel een beetje vrolijk is, is Resolve ongekend neerslachtig en donker. De hele plaat is doordrenkt van verdriet en onbegrip en zo enorm emotioneel beladen dat het bijna onmogelijk is om alle twaalf nummers zonder brok in de keel te beluisteren. Het ultieme kippenvelmoment is de gedeeltelijk akoestische ballade “Sad Astronaut” – verwijzend naar hobbyproject Bad Astronaut waar Plourde met enkele Lagwagonleden deel van uitmaakte. Hierin wordt seconde voor seconde gereconstrueerd hoe Plourde tot zijn daad gekomen moet zijn en ik kan het nog steeds bijna niet drooghouden wanneer het lied zijn hoogtepunt bereikt met de vraag ‘God, what have you done?’. Het lied is bitter en confronterend en zó ontzettend gepassioneerd en gemeend dat de rillingen over mijn rug lopen. Dit is muziek zoals het altijd bedoeld was: Pure Emotie.

‘As you sat on the bed
Moments from your end
Inconceivable dread
Inches from your head
I can’t bear to imagine you’


mij=Fat Wreck Chords / Sonic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven