The Waterboys – Karma To Burn

waterboys-karma_to_burn.jpgZondagavond was voor mij lang een radioavond waar ik naar uit keek. Dan zat Hubert van Hoof achter de microfoon voor Op Slag Van Maandag en die hield van goede muziek. Het laatste half uur van zijn programma zond hij opnames van concerten uit en die nam ik op. Ik draaide die livetapes veel en heb ze ook bewaard toen ik mijn cassettebandjes opruimde. Een van de mooiste opnames was die van een half uur The Waterboys, ik geloof van een Glastonburyoptreden. Het waren lang de enige liveopnamen die ik had van The Waterboys. Pas in 1998 verscheen Live Adventures of The Waterboys. Toch wordt het zojuist verschenen Karma To Burn aangekondigd als de eerste officiële live-cd van The Waterboys. Live Adventures… blijkt tegenwoordig de status van bootleg te hebben omdat de platenmaatschappij geen royalty’s meer betaalde aan Mike Scott. Dat is nu niet erg meer, want Karma To Burn laat een band horen die in bloedvorm geweest moet zijn. Scott heeft uit vijftig multitrackopnamen die hij opnam in de periode 2002-2004 alleen die tracks en uitvoeringen gekozen die hij zelf speciaal genoeg vond. Hierdoor is Karma To Burn dus geen registratie van één optreden, maar zit er door de selectie ook niet één zwak nummer tussen. De dertien nummers – een solide balans tussen oud en nieuw – laten alle kanten van de band zien: van ingetogen akoestisch tot stevig rockend, maar met immer stevige folkroots. De kenmerkende rasperige stem van Mike Scott en zijn gitaar zijn altijd als middelpunt, maar naast hem staat altijd Steve Wickham die als een Godenzoon zijn fiddle bespeelt. Samen stuwen ze elkaar op tot grote hoogten. Met als Mount Everest een dertien minuten durende verbluffende versie van “The Pan Within”.


mij=Go! / Rough Trade

9 reacties

 1. Peter Don

  Ik heb al 20 jaar de LP ‘This is de sea” en bij toeval de cd Dream Harder. Me nooit afgevraagd of er meer was tot dat ik bij Plato in Groningen
  zojn beetje de hele collectie vond. Nu koop ik alles want ik wil niets missen. Er is maar een woord voor: GENIAAL

 2. Claudy

  “The Waterboys”, “live, en “Op slag van maandag”… dat was ik dus specifiek aan het zoeken en toen kwam ik hier uit. Leuk! Die live-opnamen van The Waterboys uit Op slag van maandag heb ik (ook) nog op een cassettebandje staan, maar da’s natuurlijk niet meer te draaien. Heb je die toevallig digitaal? Ik kan natuurlijk Karma to burn gaan kopen, want ik geloof je meteen als je zegt dat het een goeie plaat is, maar toch ben ik eigenlijk wel op zoek naar die Glastonbury-opnames. Hoe dan ook: bedankt voor wat ik al weer wijzer ben geworden (wist niet dat het van Glastonbury was bijv.)

 3. peter

  Ik heb op 01-12-1985 The Waterboys in het
  voorprogramma van The Simple Minds gezien
  in Ahoy Rotterdam.
  Het was de enige keer dat The Simple Minds
  finaal werden weggespeeld door een voorprogramma.
  Gelijk daarna This is The Sea gekocht.
  Een waar meesterwerk.
  Peter Pakvis

 4. peter pakvis

  Ik heb op 01-12-1985 The Waterboys in het
  voorprogramma van The Simple Minds gezien
  in Ahoy Rotterdam.
  Het was de enige keer dat The Simple Minds
  finaal werden weggespeeld door een voorprogramma.
  Gelijk daarna This is The Sea gekocht.
  Een waar meesterwerk.
  Peter Pakvis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven