Manowar – Hell On Earth Part IV (DVD)

manowar-hell_on_earth_iv.jpgHet openingsnummer is een act waarin een fan een condoom over zijn kop trekt en vervolgens opblaast. Op dat moment beginnen we te vermoeden dat we naar de opvolger van Spinal Tap gaan kijken. En inderdaad, de knal waarmee de condoom ploft is het startsein van een twee uur durende stroom van live-, fan- en tourbeelden die alle beschrijvingen tart. Manowar‘s Hell on Earth Part IV is een dvd waarvan je elke minuut gezien wilt en moet hebben. Het is geen pure concertregistratie. De beelden zijn veel meer documentaires van de zelfverklaarde Kings of Metal over een jaar in het leven van een tourend Metal-act, vermengd met een aantal livenummers. We konden altijd al stiekem best genieten van hun tikkie simpele, maar o zo doeltreffende übermetal, maar daarnaast valt er om Hell On Earth ook veel, heel veel, te lachen. Ofwel om de band, ze weten dat ze een gimmick zijn, of om haar fans. Ronduit hilarisch is het moment dat aan een Manowar-fan in een zelfgemaakt harnas eerst gevraagd wordt of hij fan is. Hij antwoordt zoals het hoort; een zin met een knetterende fuck erin. Vervolgens vraagt de interviewer of dat niet een beetje extreem is zo’n harnas, compleet met zwaard, en de fan kan totaal verbouwereerd slechts antwoorden: ‘Extreme?’. Maar zoals gezegd de mannen kunnen er zelf ook wat. Meer dan eens zaten we zo ongeveer met tranen in onze ogen van het lachen om Joey DeMaio en zijn mannen. Bijvoorbeeld in “Scream” waarop je alleen ‘operazanger’ Eric Adams hoort krijsen en het publiek – ik schat dat het beelden zijn van twintig optredens – hem na mag doen en doet. Muzikaal is Hell On Earth IV een uitgekiende mix van beelden van de vele concerten, soms van bootlegkwaliteit en soms argwaan opwekkend studioachtig goed. Daarnaast zie je vooral ook hoe geweldig het is om Manowar-lid te zijn en wat je moet doen om te overleven: jezelf niet te serieus nemen, veel bier drinken en tieten in alle maten aflebberen. Prachtig is het zien van de totale adoratie bij de fans. Het zal niemand verbazen dat het overgrote deel hiervan in Duitsland woont. Ook Spanje komt veelvuldig langs. En tot onze verbazing stonden de Warriors of the World ook op Roskilde, waar het dak er ook volledig afging. Door de lekkere snelle, maar niet té snelle montage zit je Hell On Earth IV met gemak in een ruk en een boel bier uit. Het wordt tijd dat we de delen I, II en III ook eens te pakken krijgen.


mij=Steamhammer / SPV / Rough Trade

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven