Richard Swift – The Novelist/Walking Without Effort

richard_swift-the_novelist_walking_without_effort.jpgHet label Secretly Canadian wist Jens Lekman te strikken voor zijn ‘Collection of Recordings’ en brengt nu ook al een verzamelachtig iets uit van een nieuweling: The Richard Swift Collection Volume 1. Richard Swift dus. Op de voorkanten van The Novelist en Walking Without Effort staat ie en hij lijkt zo vriendelijk als zijn liedjes zijn. Het is een jongen die in de slaapkamer zijn liedjes bedenkt en waarschijnlijk ook opneemt. Met aardbeien als ontbijt en tutti frutti als toetje. Aarbeien, dat zijn zijn liedjes. Lief, stil, mooi. Voor onder het dekbed. Voor als het herfst wordt. Voor als je aan vroeger moet denken. Voor als je je alleen voelt. Richard is je vriend en jij wil zijn vriend zijn. En die tutti frutti, dat zijn de opleukers van The Novelist: belletjes, blazers, samples en leuke ritmes. Het is echter vooral deze eerste ep die je met Richard wil delen. Daar is hij de cabareteske troubadour voor in de slaapkamer – nee, niet negatief! – en op Walking Without Effort, het tweede schijfje uit de verpakking, doet hij wat gewoner, met zijn in wezen gewone liedjes. Daar doet hij alsof hij een liedjesmaker is die al bestaat, ergens in het begin van de jaren zeventig. Beetje Leonard Cohen. Beetje McCartney. Ze zijn wel mooi de liedjes, maar ik verlang terug naar The Novelist als ik hoorns en belletjes hoor. Bovendien vind ik de drums op Walking Without Effort opvallend conservatief. Aan de andere kant, onder het dekbed denk ik dat ze nog steeds wel werken, de liedjes. Ze zijn nog steeds fijngevoelig en een opgewekte metafoor voor de vallende bla’ren (ja, dat kan!). Het verschil valt op, maar Richard moet gewoon niet te gewoon willen zijn. Met zijn stem redt hij het wel, bring the bells back in!


mij=Secretly Canadian / Konkurrent

Een reactie

  1. joost

    richard swift brengt iedere ongelukkige ziel terug op de been als je mij vraagt. Zo opgewekt daar verlang ik elke dag naar. Heeeel lief, mooi en kom allemaal eens kijken bij de site van het Nieuw Elitair elan (N.E.E.) Daar is iedreeen zo als Richard. Echt waar. Dit waar we heen moeten met z’n allen. Wat deze meneer in bedenk onder de dekens, daar moeten we naar toe met z’n allen. Mooooi. Groet.
    Joost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven