Chris Chameleon – Ek herhaal jou

chris_chameleon-ek_herhaal_.jpgVorige week zat acteur/auteur Stephen Fry in de talkshow van Jonathan Ross op de BBC. Doorgaans niet zo’n serieus programma, maar hij zei iets waar ik het roerend mee eens ben. Namelijk, dat men bij het schrijven en lezen van poezie niet alles kapot moet analyseren of meteen tot op de bodem moet willen doorgronden, maar gewoon de schoonheid van de taal haar werk moet laten doen. Hear, hear! Voormalig Boo! voorman Chris Chameleon lijkt zich op zijn eerste soloplaat Ek herhaal jou aan dit advies gehouden te hebben. De liedjes zijn gebaseerd op gedichten van de alweer veertig jaar geleden door zelfmoord aan haar einde gekomen dichteres Ingrid Jonker. De Afrikaanse teksten hebben een ritme en klankkleur die er haast om smeken op muziek gezet te worden. Chris heeft dit op bescheiden wijze gedaan. Verwacht op deze CD geen overstuurde Space Cowboy stemmetjes of toonwisselingen die de muziek van Boo! zo bepaalden. Chameleon toont zich hier in alle eenvoud een groter zanger dan met de opwindende maar soms gekunstelde acrobatiek van Boo! Vooral het titelnummer, “Lied van die lappop” en “Bitterbessie dagbreek” zijn hierdoor ontroerend mooi. Muzikaal gezien heeft de plaat een moderne, maar ook een sobere singer-songwriter uitstraling. Chris zou echter geen Chameleon meer zijn als er niet van kleur gewisseld kon worden. Vooral in de liedjes “My pop val stukkend”, “Vyf lewens”en “Die onverkrygbare” gaat het tempo iets omhoog en komt de klank van Boo! toch weer om de hoek kijken. “Ek herhaal jou” is een plaat die je gewoon moet ervaren. Misschien begrijp je het Afrikaans niet altijd, maar de intonatie en bewerking van Chameleon maken deze Cd een klein avontuur.
CD verkrijgbaar op concerten. Chris tourt door Europa, beginnend 11 november in het Patronaat, Haarlem. Zie http://www.chrischameleon.com.


mij=Rhythm Records

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven