Psychon – Apocalypse has been dubbed the weekend pill

psychon-apocalypse_has_been_dubbed_the_weekend_pill.jpgBij loungemuziek heb ik mij altijd afgevraagd: waar komt het vandaan, waar gaat het naartoe? Het bereik van deze vraag is overigens moeiteloos uit te breiden naar diegenen die loungen, de zogeheten loungers. De levendige schijn die de reclamewerelden van menig exotisch product ons dagelijks voorhouden blijkt in de kille Nederlandse realiteit echter moeilijk op te houden: de lounger van de lage landen ligt op sterven! De hypercomfortabele ligbankjes halen namelijk voornamelijk het commercieel gezien weinig aantrekkelijk futloze in de mens naar boven. Bij het eerste horen van openingsnummer “King Backwards” van het instrumentale album Apocalypse has been dubbed the weekend pill vreesde ik lounge. Nu, vele draaibeurten later, ontdek ik nog steeds nieuwe geluidjes, overgangetjes, subtiliteitjes en weet ik nog steeds niet wat die schoolklas kindertjes voor rijmpje opzegt. Homestudioband Psychon maakt ingenieuze, collageachtige composities die bijpassende spam-mail titels dragen. Stijlhybriditeit regeert en voert langs verrassende avant-garde chaos in “Alpenkreuzer Emptiness”, gamelan percussie in “Chairman of the bored (no offiche necessary)” en een funky fuzz gitaarsolo in “Zoom in at the professors”. Tezamen met de pianopartijen en de soepele baslijnen toont het verder voornamelijk subtiele gitaarwerk aan dat tussen de dikke lagen computersamples en drummachines wel degelijk ook ouderwets ambachtsschap gedijd. Kortom: intelligente alternatieve muziek die geenszins zou misstaan onder iedere cultdocumentaire over avant-garde kunstenaarscollectieven in voormalige Sovjet republieken. Ik zie het helemaal voor me: zo”n stuk taiga, “Three men, a big truck and a piece of art”.


mij=Narrominded / Scarcelight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven