Rowwen Hèze – Kilomeaters

rowwenheze-kilomeaters.jpgAls we buiten komen lijkt het te gaan regenen. Het is grijs, het is druilerig en het is zeven uur op een zondagmorgen. Zwijgend fietsen we naar het station, jij en ik. Onze voetstappen galmen in de lege hal, mussen op het perron schrikken op en even later zoeft de trein het station binnen. Dan wordt alles zwart en zijn we denk ik net voorbij Eindhoven als iemand me op mijn schouder tikt. Ik schrik en geef de conducteur onze kaartjes. Hij lacht en jij slaapt door. Buiten breken de eerste zonnestralen door het wolkendek. Goudgele blaadjes bewegen zachtjes in de wind. We stappen uit in Valkenburg en we steken de straat over.
Ik zag eens een documentaire waarin regisseur Leon Giesen de kijker meenam op reis. Van America helemaal naar Amerika heet het stukje beeld en geluid: een documentaire over Rowwen Hèze’s reis naar Texas, USA. Daar, heel ver van huis, zien we de band op zoek gaan naar de roots van haar muziek, de Tex Mex. Ontroerende gesprekken zien we ze voeren met de inwoners van dorpjes met Duitse namen als New Braunfels en Luckenbach. Ze worden meer dan hartelijk ontvangen en ze treden op in café na café. Later horen en zien we Flaco en Santiago Jimenez verhalen vertellen over polka’s, mazurka’s en walsen. Theo Joosten, Jan Philipsen, Jack Haegens, Martîn Rongen, tekstschrijver Jack Poels en muzikaal wonderkind Tren van Enckevort beleven wat misschien wel de ontdekkingsreis van hun leven is en komen thuis. Een mooiere documentaire over muziek is er niet.
We lopen. Net als Rowwen Hèze zijn we op reis. Niet door Texas maar toch voelt het hier heel ver weg, wij zo samen. We lopen over bospaadjes, fietspaden en trekken over bergen en door dalen. We eten boterhammen op een bankje als de zon doorbreekt. Drinken pakjes appelsap terwijl een mergelschaap ons aan staat te staren. Aan het einde van de middag zitten we op een terrasje op een heel klein marktpleintje en drinken we chocomel in het zonnetje. En als we thuiskomen zetten we Kilomeaters nog eens op en doen het ons tripje nog eens over.


mij=CNR

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven