UFO – Showtime (2CD/2DVD)

ufo-showtime.jpgWanneer een band een knaller van een plaat uitbrengt valt het niet mee daar een vervolg aan te geven. In veel gevallen zie je dat zo’n band zwaar onder de verwachtingen gebukt gaat en er vaak ook aan ten onder gaat. UFO had zo’n knaller in het begin van hun carrière, met het live-album Strangers in the night. Op dat album was meestergitarist Michael Schenker apestoned maar niettemin in grote vorm. Ruim vijfentwintig jaar na Strangers in the Night volgt het volgende live-album. Een dubbelaar nog wel, met alle krakers van de eerste liveplaat én nieuw werk. Vergelijken met Strangers in the night zou niet helemaal eerlijk zijn, omdat je zo’n plaat doorgaans slechts één keer in je carrière maakt. Met oudgedienden Phil Mogg (zang), Pete Way (bas) Way en Paul Raymond (toetsen) en “nieuwelingen” Jason Bonham (drums) en Vinnie Moore (gitaar) is dit gewoon weer een hele lekkere liveplaat. Vinnie Moore, uit de school van snel-sneller-snelst, het Guitar Institute of Technology, speelt bluesier en meer in dienst van de songs dan op zijn soloplaten. De solo’s van Schenker blijven intact en speelt hij prima. In de recentere nummers hoor je wel dat hij minder een pure componist is dan Schenker, maar het is allemaal nog steeds bovengemiddeld goed. En ook al zitten de klassieke songs diep in al m’n vezels verankerd, ook de nieuwe songs hoor ik met plezier aan. “Rock Bottom”, “Doctor Doctor” en “Lights out” zing ik vrolijk mee, maar bij “Mr. Freeze”en “Daylight Goes To Town” teister ik m’n omgeving evenzeer.
De DVD bevat uiteraard alle songs van de dubbel-cd, maar kent naast verplichte kost als interviewtjes, een making of en dergelijke, zes extra songs die in de studio zijn opgenomen. Op drie ervan wordt UFO begeleid door een strijkkwartet. De opnamen van het concert zelf zijn prima, zonder drukke cameravoering, irritante beeldwisselingen of andere zaken die afleiden van waar het om gaat. Hulde! Zowel de CD als de DVD zijn
dik de moeite waard. Mogg en kornuiten laten nog eens horen hoe muziek live hoort te klinken…


mij=Steamhammer / SPV / Rough Trade

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven