VA – Silvertab Harambe Dope Sessions

va-silvertab_harambe_dope_sessions.jpgThe Harambe Dope Sessions is een compilatie-cd gevuld met lokaal hiphoptalent uit Kaapstad en omgeving, gesponsord door Levi’s Silvertab. Het album trapt af met een wat slap intro. Hier wordt de overbekende vliegtuigmetafoor gebruikt (“We hope you enjoy your flight” etc.) over een voorzichtig drum ‘n bass achtig beatje. Daarna begint het album sterk met een goede hip-hop track van 5th Floor feat. Korianda. Goede MC’s en een lekkere beat. Track 3 “FCK” van Teba is ook okay en is een krachtige mix van hip-hop en dancehall. Er volgen nog wat redelijke nummers maar helaas is het niveau behoorlijk wisselvallig, zowel qua muziek als qua vocalen. Er zitten weinig nummers tussen die er echt bovenuit springen. Teveel MC’s op dit album rappen jammer genoeg ook met Amerikaans accent en dat doet vreemd aan. Het Engels zoals Zuid-Afrikanen het zelf spreken zou wat mij betreft een logischere en betere keuze zijn. Net als dat de Nederlandse hiphop nu bloeit als nooit tevoren door het rappen in eigen taal, zou dat in Zuid-Afrika ook leiden tot een meer eigen vorm van hiphop. Er zijn wel een paar nummers waarop lokale Afrikaanse talen gebruikt worden (ik zou kunnen zeggen Xhosa, maar dan gok ik maar wat) en dan wordt het daarom alleen al interessanter. En op track 15 rapt Die Man Van Staal in de Afrikaner taal en is zeker de helft van de tekst meteen te volgen. Dus in het zuidelijkste deel van Afrika rappen mensen in een taal die helaas afkomstig is van Nederlandse voorouders, in een muziekstijl gecreëerd door de nazaten van West-Afrikanen die eeuwen geleden door onder andere Nederlandse slavenhandelaren naar Amerika zijn gedeporteerd. Zullen we zeggen dat het raar kan lopen?


mij=African Dope / Lowlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven