VA – Worldbeaters Volume 3 en Volume 4

va-world_beaters_volume_3.jpgOnlangs kocht ik in de ramsj een boekje van Frank van Dam over de voor mij meestal onbekende beatbandjes in de jaren ’60 in Nederland met als titel Nederbeat, de Glorietijd van de Nederpop. Succesvolle beatbands in het buitenland waren The Rolling Stones, The Beatles, Them en The Pretty Things. De Nederlandse beatbands kregen namen als The Hamlets, The Zipps of Reza and the Firecats. Hoe ze allemaal ook mogen heten, de verhalen over de opkomst en ondergang van deze beatbands zijn uiterst vermakelijk. Soms zijn ze goed voor een glimlach, andere keren leveren ze een traan op. Wat echter niet bij het boekje zat was de muziek zelf. Hier mocht ik naar raden. Bij de twee nieuwe cd’s in de serie Worldbeaters, dit keer volume 3 en volume 4, is het andersom. Een bijzondere selectie aan jaren 60 (garage) beatbands van over de hele wereld zijn vertegenwoordigd op deze geluidsdragers. Beatmuziek die gemaakt werd in Singapore, Italië, Spanje, Peru, Japan, Canada, maar ook in ons eigen Nederland. De bands die meedoen aan dit beatsongfestival zijn Entertainers (op volume 3) en 4PK (op volume 4). Het grote manco van deze compilaties is dat er behalve een paar foto’s geen enkele informatie over de deelnemers in het boekje zit. Zelfs niet hoe deze compilatie tot stand gekomen is. Dit is jammer, want het had deze cd extra aantrekkelijk gemaakt. Nu moeten wij het doen met een leuke selectie waar de beatliefhebbers geen miskoop aan doen met wat mij betreft het hoogtepunt de Duitstalige versie van Ik heb geen zin om op te staan van Het. In het Duits wordt dit “Hab keine Lust, heut aufzusehn” door Blizzards. Ik denk dat ik dit de komende week ga zingen als ik na een weekje vakantie weer bij mijn werkgever verschijn.


mij=Krazy World / Clearspot

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven