VA – Congotronics 2

va-congotronics_2.jpgIets voordat 3FM dj’s Wouter, Giel en Gerard een glazen huis in Utrecht betreden om in arren moede radio te maken voor het goede doel dat Congo heet, is er een cd verschenen met daarop een verzameling muziek uit de suburbs van Kinshasa, de hoofdstad van het land. De grootste verrassing van dit album is dat wereldmuziek hier hand in hand gaat met electronica en rock. Buzz’n’rumble from the Urb’n’Jungle is niet voor niets de ondertitel. Wonderlijk is hoe een aantal elementen uit verder behoorlijk repetetieve structuren overeenkomen met wat wij kennen van dansmuziek en sommige vormen van rock. Overeenkomsten die des te meer opvallen omdat een aantal traditionele, of zelfgemaakte instrumenten elektronisch versterkt worden (waardoor soms het geluid ook vervormt). Het is zeker niet zo dat de component wereldmuziek volledig wegvalt, maar het is wel zo dat de ‘tribal’ verruild is voor een persoonlijkere – hoofdstedelijkere? – invulling van traditionele Congolese muziek. Op de bijgeleverde dvd zijn zes van de negen artiesten ook nog eens te zien. Eens te meer wordt duidelijk hoe belangrijk muziek is voor de mensen uit de Congolese hoofdstad en hoe zij deze muziek beleven. Daarbij is het handig om te zien dat niet te plaatsen instrumenten kleur krijgen door ze te zien en om te weten dat koebellen het overal goed doen. Ik zal Wouter, Giel en Gerard eens mailen, voor het goede doel kan ik toch best een promo veilen?


mij=Crammed Discs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven