VA – Dutch Rare Groove

va-dutch_rare_groove.jpgGruizige big band jazzfunk slaat me meteen in het gezicht aan het begin van deze compilatie cd Dutch Rare Groove. Wie denkt dat het hier gaat om spruitjesjazz of poldermodelfunk komt gelukkig bedrogen uit. Het is de zelfbenoemde funkologen van het Nederlandse label Supertracks goed gelukt om een flinke stapel rauwe, zwart groovende muziek van Hollandsche bodem onder het stof vandaan te toveren. De meeste tracks bewegen zich op het gebied waar jaren ’60 en ’70 funk, jazz en soul in verschillende fusies samenkomen. Er wordt getrakteerd op dikke drums, ronkende Hammond orgels, dansende baslijnen, tetterende blazers en pittig gitaarwerk. Mijn speakers beginnen voorzichtig mee te zweten. Het is erg leuk om zoveel jaren later te horen hoe een gedeelte van de Nederlandse muziekwereld (o.a. Herman Brood, Vitesse, Oscar Harris en Chris Hinze) destijds net zo hard beinvloed was door de zwarte muziek van die tijd als hele hordes nu door hip-hop zijn. James Brown, Sly Stone, oude Kool & The Gang, Herbie Hancock (’70s) zijn zomaar wat namen waarnaar deze Funkende Batavieren waarschijnlijk eindeloos luisterde. Enige minpuntje is dat het bij een aantal nummers wel ontbreekt aan een Hollandse draai aan de Amerikaanse muziek die tot inspiratie diende. Dat dit anders kan, bewijst o.a. Big John Russel, die in “Funky Amsterdam” doodleuk een accordeon met strakke funk vermengt. En voor wie na 23 (!) nummers nog niet genoeg heeft, is er de bonus-cd Dutch Rare Food waarop C-Mon & Kypski een aantal van de gevonde juweeltjes eigentijds herinterpreteren. Eet smakelijk!


mij=Supertracks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven