Outsmarted / Stefan Oosthof / Silence Is Sexy / Voltage

Wat een leuke manier om 2005 af te sluiten en 2006 te beginnen! Vier EP’tjes van Nederlandse acts waar we zeker meer van gaan horen:
Outsmarted – Outsmarted (4 tracks)
Outsmarted categoriseert hun muziek zelf als Britpop. Vreselijk Brits klinkt het niet in mijn oren, ik zou het eerder makkelijk in het gehoor liggende gitaarpopliedjes noemen. Britpop is voor mij een combinatie van in het oog springende muzikanten, op oudere Britse muziek gestoelde nummers en last but not least, een zekere mate van ironie. Dat hoor ik niet terug bij Outsmarted. Het probleem met makkelijk in het gehoor liggende gitaarpopliedjes is verder dat ze snel veel op elkaar gaan lijken. “Please”, het laatste van deze vier nummers durende EP is voor mij de uitblinker. Het gitaargeluid ‘pingelt’ en wordt af en toe doorspekt met een strategisch geplaatst synthesizerbiepje, het nummer heeft een aangename melodie en ondanks dat de tekst ook hier de ironie ontbeert, nodigt het nummer wel uit tot meeneuriën. Wanneer Outsmarted in staat blijkt meer van dit soort nummers te schrijven en een duidelijker eigen gezicht ontwikkelt, ga ik deze jonge Zeeuwen zeker in de gaten houden.
Stefan Oosthof – Mpty insides (3 tracks)
Al te zien op The Music In My Head en onlangs zeer overtuigend bij Live In Your Living Room in Rotterdam, is Stefan Oosthof nu ook te horen op een EP’tje van eigen hand. Deze singer-songwriter, afkomstig uit de band Broshim maakt melodieuze liedjes met akoestische gitaar. Zijn stem is aan de hoge kant met een trillertje dat soms overslaat, wat hem heel herkenbaar maakt. Met name in track 3, “Partir c’est mourir un peu” – een mooi typisch singer-songwriternummer met een bite – is Stefan goed op dreef. Het is dan ook met name dit laatste nummer dat de belofte voor de toekomst doet.
Silence is sexy – Live at Bigmouth (3 tracks)
Winnaar van de Grote Prijs 2005 in de categorie Pop/Rock Silence is sexy timmert aardig aan de weg met deze EP. Live opgenomen in studio Bigmouth laat dit plaatje nog beter dan op Silence is sexy horen wat ze in hun mars hebben. Hun aan Editors en Placebo refererende donker gekleurde muziek is melodieus, maar heeft een snijdende gitaarondergrond die dwars door je ziel kerft. Het wordt tijd voor een volwaardig studioalbum!
Silence is sexy speelt 10 januari in Café Flitz, Utrecht
(accoustisch) en 2 februari in Waterfront, Rotterdam.

Voltage – Hitting the ground
Soms heb je van die platen die je achterlaten met een gevoel alsof je een stomp in je maag hebt gehad. Maar dan op een fijne manier. Deze EP – met 6 tracks de lijvigste van het viertal – van ex-Supersubbassist Marc Driessen dondert vanaf de eerste toon je hoofd en je hart in. De stevige, maar dansbare combinatie van elektronica en gitaren die samen een vol, vet, vuig glitterglamgrungegeluid voortbrengen, is zelfs met Cillit Bang niet te verwijderen van je koptelefoon. Het gromt en grijnst, de hoek van de bovenlip opgetrokken met een intensiteit die we nog kenden van bijvoorbeeld The Jesus & Mary Chain of oude Iggy Pop. Deze belachelijk lekkere EP (fantastische productie ook) haalde op de valreep nog mijn jaarlijst van 2005 en voorspelt veel goeds voor 2006, waarin opnieuw een EP zal verschijnen. MEEERRRRR!


mij=Eigen Beheer

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven