Ahead To The Sea – Urban Pirate Soundsystem

ahead_to_the_sea-urban_pirate_soundsystem.jpgWie wel eens in Ierland is geweest en daar een lokale pub heeft bezocht kent de geluiden die daar worden gemaakt. Ik ben er ooit eens met een groep vrienden geweest en we werden zo geraakt door de sympathieke Ierse muziekjes dat we allemaal zo’n fluitje mee naar huis namen als mooie herinnering. Ik was vastbesloten dat het ding erg leuk zou klinken bij enkele liedjes die ik met mijn eigen band speelde en ging daarom thuis direct aan het oefenen om de fluit te kunnen beheeersen. Dat ging niet eens slecht en al snel achtte ik mijzelf in staat een riedeltje mee te spelen op een folk-punkig liedje dat we al tijden op de plank hadden liggen. Een totaal verkeerde inschatting, want wat in Ierland nog zo sfeervol klonk bleek in de Nederlandse oefenstudio een letterlijke aanfluiting, terwijl het toch exact hetzelfde apparaat was. Het zal wel iets met de vochtigheidsgraad te maken hebben ofzo… Ahead To The Sea heeft een soortgelijk probleem, al weten ze dit waarschijnlijk zelf nog niet. Op Urban Pirate Soundsystem staan veertien van die typische Ierse liedjes, maar dan uitgevoerd op een punkerige manier. Het lijkt allemaal heel erg op wat Dropkick Murphys, Flogging Molly en ook de Levellers al enige tijd doen, alleen wordt het in dit geval uitgevoerd door Duitsers. En dan klopt er toch iets niet. Allereerst is een Duitser die een Iers accent probeert aan te meten genoeg reden om gillend de straat op te rennen, maar ik mis nog meer. Ik mis de authenticiteit die juist bij dit soort muziek allesbepalend is maar waar geen enkel spoor van te vinden is. Net zo goed als een Ier geen schlagermuziek moet maken moeten deze Duitsers met hun knuisten van folk afblijven.


mij=Wolverine / Sonic

Een reactie

  1. Faun

    Wat een bekrompen onzin dat Duitsers geen celtische folk-punk zouden mogen maken! Volgens dit principe hadden de Spanjaarden ook nooit gitaar leren spelen van hun moorse vrienden. Het klinkt apart, maar wel heel erg als de vorige band van deze zanger, Across the Border. Dansbare, radicaal links getinte folk punk. Andere bands in dit genre zijn Paddy goes to Holyhead en het Hooters/Oysterband achtige The Seer (niet Die Seer, dat is een dweilorkest). De laatste klinkt echter wonderwel helemaal niet Duits.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven