Woordlooiers / Typhoon

Woordlooiers - Luid En ZuidelijkDeze dubbelrecensie heeft als thema ‘het verwachtingspatroon’. Dan weet u dat vast. Een verwachtingspatroon dat bij deze debuutplaat van de Woordlooiers, straight outta Brabant, vrijwel afwezig is. Ik had voor het beluisteren nog nooit van deze twee heren gehoord, en Brabant is afgezien van Extince nu niet echt de bakermat van de vaderlandsche hiphop. Edoch, de Woordlooiers mogen een aangename verrassing genoemd worden. De teksten zitten prima in elkaar en zijn vindingrijk, de flow van beide heren is bovengemiddeld en het accent met zachte G is net zo storend als een pintje bij 45 graden in de Griekse zon. Bij het beluisteren van Luid en Zuidelijk zou je wensen dat Neerlands dj’s eens wat vaker dit soort platen opzetten dan weer de zoveelste snel in elkaar geflanste productie van Lange Frans, Ali B of Yes-R. Eén puntje van kritiek dan toch voor de Woordlooiers: de volgende keer iets meer variatie in de samples graag. Een beetje vindingrijkheid, een beetje avontuur. Maar verder: zeer puike plaat.
Typhoon - Tussen Licht En LuchtZo laag als de verwachting was die ik koesterde bij de Woordlooiers, zo hoog was mijn verwachting van de debuutplaat van Typhoon. Nu zijn de verwachtingen per definitie al hoog wanneer je uit de TopNotch-stal komt, maar de belofte die Typhoon in de afgelopen jaren met name live liet zien, deed uw recensent hongerig uitkijken naar deze debuutplaat. Ook de single Vluchtgedrag en de EP Generation Now waren meer dan prima. Typhoon deed zich gelden als een sociaal bewogen rapper met een sterke stem en een uitstekende flow, gedragen door de producties van vaste partner Nav en soms Nederhop-grootheden Delic en Kubus. Op Tussen Licht en Lucht wordt Typhoon vooral door deze eerste twee terzijde gestaan, terwijl ook Dries Bijlsma een duit in het zakje doet. Drie jaar doen over een eerste plaat mag dan lang zijn, maar Typhoon lost de belofte meer dan in. Deze plaat kent eigenlijk geen enkel zwak moment en bestaat uit stuk voor stuk ijzersterke tracks. Net als op Opgezwolle’s instant classic Eigen Wereld valt op hoe Typhoon ontzettend veel muzikaliteit aan een over het algemeen relatief ‘kaal’ genre weet te geven. Tussen Licht en Lucht is hiphop van het allerhoogste niveau.


mij=Topnotch / PIAS

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven