Mourning Dayze / The Chains

Mourning_Dayze-The_Lost_Recordings.jpgMocht je een groot liefhebber zijn van muziek uit de jaren zestig dan zou je je voordeel kunnen doen met deze twee bands, Mourning Dayze en The Chains.
Mourning Dayze komt uit het westelijk deel van de Verenigde Staten, uit Whitewater (Wisconsin) om precies te zijn. De band werd in 1965 opgericht en beleefde volgens het bijgesloten verhaaltje in hun omgeving grote successen. Diverse leden vertrokken uiteindelijk naar acts als Steve Miller Band, Allman Brothers Band en Curtis Mayfield and the Impressions, maar ze treden samen nog steeds op in hun regio op. In 1967 namen ze echter een alleraardigst psychedelisch singletje op met de titel “Fly My Paper Airplane”. Deze is nu samen met andere nog nooit eerder uitgebrachte opnames uit 1967 onder de naam The Lost Recordings te verkrijgen. Het niveau van de eerder genoemde single wordt helaas nergens gehaald en bovendien is het geluid ook nog eens brak. Aan het eind van de cd die een kleine eenentwintig minuten duurt staat nog wel een leuk nummer. Dit is echter een andere versie van Fly My Paper Airplane. Overbodige release dus, het nummer is overigens ook te vinden op Gear Fab’s “Psychedelic States: Illinois in the 60’s.”
The_Chains-The_Beatles_Of_El_Paso.jpgThe Chains is een ander verhaal. Roy Pinney zat samen met zijn broer Tor in diverse New Yorkse bands. Voor zijn studie verhuisde Roy naar New Mexico, waar hij The Chains oprichtte. Ze namen in totaal drie singles op die samen met de b-kantjes en nog niet eerder uitgebracht materiaal van The Chains (1967-1969) nu verschijnen op één cd getiteld, Beatles of El Paso. De veertien tracks worden aangevuld met zes bonusnummers van de New Yorkse muzikale voorgangers (1963-1965), Johnny & The Starfires en The Dolphins. Met de muziek van The Beatles heeft het niets van doen, wel met de populariteit die kennelijk aan de grens met Mexico (El Paso) groot was. Dat de band, die hier gemakshalve als garageband gezien wordt, landelijk of zelfs wereldwijd nooit doorgebroken is lijkt me wel terecht. Het geheel is goed aan te horen, met name de singles zijn oké, maar de originaliteit is wat verder weg. Wel leuk zijn de inlayfoto’s, waar vooral de afbeelding van The Dolphins in matrozenpakken mij een glimlach op de mond toverden. Na nog wat muzikale verrichtingen stopte Roy Pinney met de muziekindustrie. Muziek maken en schrijven doet hij naar eigen zeggen nog steeds, maar het rock ‘n’ roll-circus hield hij na zijn 23e voor gezien.


mij=Gear Fab / Clearspot & 60sGaragebands / Clearspot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven