A New Dawn

Tijd voor het grote werk
De heilige grond van de Rotterdamse Excess Studios is de plaats waar A New Dawn het op 16 mei verschenen debuutalbum Falling From Grace opnam. Op een regenachtige zondagmiddag in maart ploften gitarist Elbert de Hoog en zangeres Sanne Kluiters neer op een bank in de zo bijzonder ingerichte hal van de studio. ‘Er zijn hier inderdaad een hoop albums opgenomen die we gaaf vinden’, zegt De Hoog. ‘Dus dat was een extra stimulans om hier ook naartoe te gaan!’
a_new_dawn_klein.jpg
A New Dawn begon in 1997 als project van Elbert de Hoog, maar groeide in de loop der jaren uit tot een voltallige band, die vooral opvalt door het gebruik van twee zangeressen. Na een aantal goed ontvangen demo’s werd het volgens de ‘double female fronted metal’ band tijd om eens een waardige debuut-cd op te nemen.


mij=Interview: Vincent
Representatief
De band investeert zelf flink in het nieuwe album, wegens het ontbreken van een platenlabel. Maar een riskante onderneming is dat volgens De Hoog niet. 'Neuh, dat komt wel goed. Er zijn wel meer bands die zelf investeren in een album, hoor. En daarbij hebben we er alle vertrouwen in dat het goed gaat klinken. Er zijn meer bands die iets uitbrengen zonder label dan met. En we blijven ondertussen wel gewoon rondkijken natuurlijk.'
'Het is nu ook gewoon tijd voor een cd', vult Kluiters hem aan. 'De oude demo is niet meer representatief, we hebben sindsdien een nieuwe drummer en een nieuwe zangeres. Daarbij was er ook veel vraag naar van fans. En wij wilden de nummers wel graag een keer goed opnemen.'
Dus betrok de band de Excess Studios om alle nummers, samen met een paar nieuwe songs op te nemen. Maar hoe deze stap geplaatst moet worden in de totale carrière van de band, is nog niet helemaal duidelijk. 'Ik vind dat heel moeilijk', geeft Kluiters toe. 'Als je naar onze demo's kijkt, daarvan hebben we er best veel verkocht. Dat zie je zeker niet bij alle bands, dus dat is al heel bijzonder. Ik denk dat de tijd zal moeten leren wat dit debuut voor ons gaat betekenen. We zijn gewoon heel blij met iedere cd die we verkopen, haha!'
Groei
De avond voor het interview speelde A New Dawn in Rataplan, een kleine sociëteit in Bilthoven. Eigenlijk te klein. De zeven bandleden liepen elkaar zo nu en dan bijna van het podium af. Het lijkt erop de de dames en heren zich op een groter podium beter kunnen presenteren en dat de muziek ook beter tot zijn recht komt. Volgens De Hoog zijn ze wel van plan met het debuut een stap voorwaarts te zetten.
A New Dawn
'Dat is zeker de bedoeling', zegt hij. 'Het is een groeiproces en het is ontzettend leuk om te zien dat je na verloop van tijd steeds vaker de mogelijkheid krijgt op een groter podium te kunnen spelen, bijvoorbeeld als support van een grotere band als Epica of After Forever.'
Toch wil de gitarist de kleine podia niet achter zich laten. 'Welnee. Zo'n podium als waar we gisteravond stonden is beregezellig! Niemand van ons heeft de illusie dat we niet meer op zo'n podium willen staan. Het was juist ontzettend leuk! Het was hartstikke warm, hartstikke druk, de mensen waren super enthousiast. Ik sta liever in een volle kleine zaal dan in een grote zaal met vijftig man erin. Dan sta je voor een gapend gat te spelen.'
Herhaling
Tijdens het interview is op de achtergrondzangeres Jamila Ifzaren druk bezig met het inzingen van Wisdom of hindsight. Na verloop van tijd kan ik de zinnen al dromen, maar toch moeten ze keer op keer opnieuw. Met het nodige gevloek ten gevolg. 'Het is inderdaad wel wonderbaarlijk op hoeveel manieren iemand kan zeggen dat het nog niet klinkt zoals het moet, haha! Maar toch gaat het echt niet vervelen hoor', zegt Kluiters. 'Het blijven gewoon leuke, boeiende nummers. Ik ben ze nog niet zat!'
Daarnaast blijkt Hans Pieters, de man achter de Excess Studios, van toegevoegde waarde. 'Onze nieuwe drummer en zangeres brengen natuurlijk al verandering in het geheel, maar ook Hans heeft de nodige tips en aanvullingen. Daardoor zullen de nummers anders en ook beter gaan klinken dan op de demo's.'
Onderscheid
Nederland is een overvol metalland. Het ziet er dan ook naar uit dat A New Dawn geen makkelijke taak zal hebben om het debuutalbum aan de man te brengen. 'Je zult je inderdaad moeten onderscheiden', geeft De Hoog toe. 'Veel metalbands betreden de bekende paden, dat moet je voorkomen. Maar je moet wel toegankelijk blijven.'
Met de dubbele vocalen heeft A New Dawn al een belangrijk punt van onderscheid te pakken. 'Dat is voor ons wel een speerpunt, ja. Het biedt ons als band andere mogelijkheden en het is voor het publiek iets dat ze niet iedere dag horen.'
Toen De Hoog tien jaar geleden met zijn project begon had hij in ieder geval nooit gedacht dat het tot dit punt zou komen. 'Het is natuurlijk moeilijk om ergens aan te beginnen en dan het hele pad alvast uit te stippelen. Maar ik had het stiekem wel gehoopt. De reacties van mensen die ons aanspreken en de groei die we hebben doorgemaakt, daar ben ik heel erg blij mee. Het lijkt nu echt te gaan gebeuren!'

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven