Epica

Epica heeft ballen gekregen
Het laatste album van Epica laat geen onduidelijkheden over. De band heeft ballen gekregen. Gothic meets deathmetal. En een van de belangrijkste redenen van het stevige geluid is de nieuwe drummer, Ariën van Weesenbeek. “Ach, ik doe m’n best.”
Epica
Van Weesenbeek is afkomstig van de deathmetalband God Dethroned; hem werd in 2006 gevraagd het nieuwe album in te spelen. Epica’s drummer Jeroen Simons was opgestapt, maar de band had al wel een studio geboekt. “Dat zag ik wel zitten”, zegt Van Weesenbeek. En dus wist Epica zich op The Divine Conspiracy verzekerd van een stevige basis.


mij=Interview: Vincent
Minder zweverig
“Ik denk wel dat de drums agressiever zijn gaan klinken”, stelt Van Weesenbeek. “Maar de rest ook. Het is gewoon meer metal en minder zweverig.” Maar Van Weesenbeek lijkt in vergelijking met zijn voorganger ook een stuk harder te slaan. “Nouja, je hebt hard slaan en spelen met dynamiek. Ik vind dat als je metaldrums speelt, je ook lekker stevig moet spelen, met een volle sound. Maar het moet wel dynamisch zijn.”
Van Weesenbeek weet wel waar het verschil vandaan komt. “Ik heb met Jeroen nog op het conservatorium gezeten en hij heeft een jazzy-inslag. Ik tap wat meer uit het metalvaatje.” Niet dat je dat op het conservatorium leert trouwens. “Nee, het eerste wat ze zeiden was 'dat krijgen we er wel uit'. Nou, niet dus!”
De drummer heeft vanzelfsprekend wel netjes alle studieboeken doorgewerkt. “Ik heb vanalles geleerd. Funk, britpop, zelfs dance. Maar ik heb altijd mijn eigen achtergrond en stijl behouden en dat samen maakt hoe ik nu speel. Gewoon alles door elkaar, met een metalsausje eroverheen.”
Van Weesenbeek kan alvast verklappen dat Epica in de toekomst nog steviger zal gaan klinken. “Ik speel de oude nummers natuurlijk al met een wat andere inslag dan Jeroen dat deed, wat meer metal-geörienteerd. Maar ook het nieuwe materiaal, waar we al voorzichtig aan werken, dat wordt behoorlijk stevig ja!”
Kijk mijn haar danst! Woei!
Tijd om na te denken
Op het moment dat Jeroen Simons Epica verliet had de band al een studio geboekt om een nieuw album op te nemen. Van Weesenbeek was ondertussen met zijn band God Dethroned op tour door Amerika en werd daar gebeld door de toetsenist van Epica, Coen Jansen. “We kenden elkaar al langer en hij vertelde dat ze een drummer zochten voor het album. Of ik mee wilde spelen. Natuurlijk!”
Van Weesenbeek speelde aanvankelijk alleen het album in, terwijl Epica op zoek ging naar een nieuwe drummer. Tijdens die zoektocht zou Van Weesenbeek ook wat losse optredens meespelen, maar tijdens de Amerikaanse tour bleek dat de band het ook wel zag zitten om hem als vaste drummer te houden. “Maar God Dethroned was echt mijn band, dat kon ik niet zomaar achterlaten. Het zat te diep in het hart.”
“Uiteindelijk heb ik dat besluit gewijzigd, maar dat kostte wel even tijd. Pas na de cd-presentatie hakte ik de knoop door. Daar zat ook vuurwerk bij en dat soort dingen. Dat gaf zo”n kick, dat ik me afvroeg waarom ik eigenlijk nog twijfelde. Dus toen heb ik ze gebeld en gevraagd of ze me nog wilden hebben. Gelukkig wel!”
Nee, dit is niet de zangeres van Epica :)
Van death naar gothic
“Grappig genoeg liggen God Dethroned en Epica wat drummen betreft niet eens zo ver van ekaar vandaan”, legt Van Weesenbeek uit. “Dat viel me in de studio al op. Ik speel gewoon lekker veel dubbel bass, lekker veel fills. Maar alles eromheen, dat maakt het anders. Al die keyboards en orkesten. En vrouwenzang was ik bij God Dethroned al helemaal niet gewend. Maar ik kon het wel aan hoor, haha!”
“Ik moest wel wennen aan de scene, vooral het publiek”, bekent hij. “Wat wel heel positief was trouwens hoor”, voegt hij er snel aan toe. “Er zijn heel veel jonge mensen bij, jonge meiden vooral. Maar ook ouders, die meekomen. Bij God Dethroned waren het veel leeftijdgenoten en… Ik weet het niet, gewoon een ander publiek.”
Maar de klik tussen Van Weesenbeek en het publiek lijkt inmiddels ook gemaakt. Gelukkig, want deze drummer zal Epica voorlopig niet meer kwijt willen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven