Dead Man – Euphoria

Dead Man -EuphoriaOnlangs mocht ik al Dead Child bespreken, nu kreeg ik Dead Man toegestuurd. Binnenkort op deze plaats: Dead Woman, Dead Family en Dead Band. Maar waar Dead Child voldeed aan mijn verwachting door stevig van leer te trekken met niet overdreven veel subtiliteit, blijkt Dead Man daarentegen heel beschaafde muziek te maken. Als ik een beetje had opgelet, had ik dat ook wel kunnen weten. Distributeur is namelijk Clearspot, dat grossiert in semi-psychedelische releases die klinken alsof ze minstens drie decennia geleden zijn geproduceerd. Doorgaans is de kwaliteit van die releases hoog, en dat is bij dit Dead Man niet anders. De vier Zweden die dit bandje vormen zitten aan de folky kant van het spectrum, waar een band als Siena Root de rockkant van het spectrum vertegenwoordigt. Dead Man rockt best op z’n tijd, maar het klinkt vaak als The Doors, niet alleen qua zang maar ook muzikaal. Dat wil zeggen dat het tempo wat lager ligt en dat er meer lucht zit tussen de verschillende instrumenten. In de song “Footsteps” gaan ze nog wat verder en wordt het een echte gezellig-om-het-kampvuur-folksong, compleet met viool. De zangstem van een van de heren doet hier en daar zelfs denken aan Demis Roussos! Nooit gedacht dat ik die naam nog eens zou noemen op File Under. Dat neemt niet weg dat het hier weer een typische Clearspotplaat is: warm, barstensvol nostalgie en gewoon wéér goed.


mij=Crusher/Clearspot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top