My Morning Jacket – Evil Urges

My Morning Jacket - Evil Urges Ik beschouw mijzelf als een tolerant en ruimdenkend mens. Als een band debuteert met prachtige, breekbare lofi en het geluid zich vervolgens ontwikkelt naar een brede rocksound, stevig geworteld in de jaren zeventig en niet vies van wat elektronica, is dat een weg die ik begrijp en waardeer. Mits uiteraard de liedjes hoogstaand blijven. De manier waarop My Morning Jacket opent op Evil Urges zorgde bijna voor dat ik mijn gebruikelijke tolerantie samen met het schijfje het raam uitsmeet. Drie tracks die het slechtste van de jaren tachtig lijken te na te doen: een aalgladde productie, een falsetstem waar een discoprins jaloers op zou zijn, bakken violen en misplaatste elektronica. “Evil Urges” en “Highly Suspicious” zijn met voorsprong de beroerdste tracks.die Jim James en co. hebben opgenomen. Na deze valse start herstelt My Morning Jacket zich gelukkig en krijgen we te horen waar My Morning Jacket zo goed in is. De naar FM-radio neigende productie doet daar niet veel aan af. Weliswaar duiken de violen weer op, bijvoorbeeld in het heerlijk schmierende “Thank You Too”, maar de breekbare stem van Jim James klinkt hier tenminste overtuigend. Vernieuwing is goed. Gram Parsons had zich ooit tot doel gesteld cosmic American music te maken en schopte country zo een stukje verder. Lambchop kreeg het voor elkaar om op een overtuigende manier soul te verwerken in hun muziek. Jim James heb ik altijd gezien als iemand die het stokje zou kunnen overnemen, maar met Evil Urges verslikt hij zich toch bijna in zijn vernieuwingsdrang.


mij=Rough Trade / Konkurrent

37 reacties

 1. Tss. Ik zou eerder het tegenovergestelde willen beweren: “Evil Urges” en “Highly Suspicious” behoren bij de beste nummers die Jim James en co. hebben opgenomen. En met Evil Urges hebben ze hun beste plaat tot nu toe gemaakt…

 2. George

  Grappig. Ik ben het wel met DubbelMono eens. Ik vind het begin niet om door te komen, later trekt dat een beetje bij. Alleen is het dan al te laat om nog een goede plaat te worden, helaas.

 3. George

  Grappig. Ik ben het wel met DubbelMono eens. Ik vind het begin niet om door te komen, later trekt dat een beetje bij. Alleen is het dan al te laat om nog een goede plaat te worden, helaas.

 4. George

  Dat staat er toch Riny?
  “een aalgladde productie, een falsetstem waar een discoprins jaloers op zou zijn, bakken violen en misplaatste elektronica”
  Ik gok op de Beegees ofzo ๐Ÿ˜€

 5. Joyce

  Ik was echt “geschokt” toen ik Highly Suspicious hoorde. Maar nu ik hem veel vaker gehoord heb, kan ik er eigenlijk we de humor van inzien, en vind ik het gewoon een hartstikke swingend nummertje met grappige falsetstem. Volgens mij is het ook zo bedoeld, niets meer en niets minder. En de rest van de plaat vind ik gewoon wel goed. Niet meer en niet minder dan dat.

 6. Joyce

  Ik was echt “geschokt” toen ik Highly Suspicious hoorde. Maar nu ik hem veel vaker gehoord heb, kan ik er eigenlijk we de humor van inzien, en vind ik het gewoon een hartstikke swingend nummertje met grappige falsetstem. Volgens mij is het ook zo bedoeld, niets meer en niets minder. En de rest van de plaat vind ik gewoon wel goed. Niet meer en niet minder dan dat.

 7. @Riny: Hehe. Ja, Odessa is an sich wel een goed begin. Maar misschien beter is een goede Best of uit eind jaren 60, begin jaren 70 nemen. Er is een “Best of” uit, volgens mij, 1969, met daarop o.a. Words, I Started a Joke, Massachusetts, To Love Somebody en New York Mining Disaster 1941. Stuk voor stuk klassiekers.

 8. @Riny: Hehe. Ja, Odessa is an sich wel een goed begin. Maar misschien beter is een goede Best of uit eind jaren 60, begin jaren 70 nemen. Er is een “Best of” uit, volgens mij, 1969, met daarop o.a. Words, I Started a Joke, Massachusetts, To Love Somebody en New York Mining Disaster 1941. Stuk voor stuk klassiekers.

 9. Floor

  Ben wel erg benieuwd hoe My Morning Jacket dit live gaat brengen met volledige band. Een paar weken geleden in Desmet was de band in tweemansbezetting bloedstollend mooi. En gebruikte Jim James zijn falsetstem helemaal niet zo vaak. Ik was dus ook erg verrast toen ik daarna het album hoorde.
  Wellicht dat de band live het Prince-jasje toch thuis laat. Dus ik ga ze toch zeker checken di 8 juli in de Melwkweg.

 10. Floor

  Ben wel erg benieuwd hoe My Morning Jacket dit live gaat brengen met volledige band. Een paar weken geleden in Desmet was de band in tweemansbezetting bloedstollend mooi. En gebruikte Jim James zijn falsetstem helemaal niet zo vaak. Ik was dus ook erg verrast toen ik daarna het album hoorde.
  Wellicht dat de band live het Prince-jasje toch thuis laat. Dus ik ga ze toch zeker checken di 8 juli in de Melwkweg.

 11. Alex

  ik denk dat je Highly Suspicious in hetzelfde straatje moet zetten als de eerste singles van de laatste albums van dEUS en Nick Cave (the Architect & Dig, Lazerus, Dig!!!): hoekige songs die zeker de trouwe fans zeker aan het begin niet zullen bekoren, maar zeker een nieuw publiek zullen aanspreken

 12. Alex

  ik denk dat je Highly Suspicious in hetzelfde straatje moet zetten als de eerste singles van de laatste albums van dEUS en Nick Cave (the Architect & Dig, Lazerus, Dig!!!): hoekige songs die zeker de trouwe fans zeker aan het begin niet zullen bekoren, maar zeker een nieuw publiek zullen aanspreken

 13. Anonymous

  Ik deelde dezelfde mening, ooit verliefd geworden op songs als : the bear….en Dondante….zijn schelle stem a la Buckley….en dan opeens een allegaartje album….totdat ik ze live zag afgelopen week….opeens snap ik het album en draai hem nu grijs!! heerlijk die afwisseling in stijlen!!!

 14. Anonymous

  Ik deelde dezelfde mening, ooit verliefd geworden op songs als : the bear….en Dondante….zijn schelle stem a la Buckley….en dan opeens een allegaartje album….totdat ik ze live zag afgelopen week….opeens snap ik het album en draai hem nu grijs!! heerlijk die afwisseling in stijlen!!!

 15. Ludo

  ik vind de opener nog wel gaan, maar die 2 daarna, als ze die nummers live spelen kunnen ze een fluitconcert verwachten. zou ik dan denken. wat een genante zooi.
  Daarna wel iets beter, “Sec Walkin'” ๐Ÿ™‚
  maar It Still Moves blijft hun beste tot op heden.

 16. Ludo

  ik vind de opener nog wel gaan, maar die 2 daarna, als ze die nummers live spelen kunnen ze een fluitconcert verwachten. zou ik dan denken. wat een genante zooi.
  Daarna wel iets beter, “Sec Walkin'” ๐Ÿ™‚
  maar It Still Moves blijft hun beste tot op heden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven