Neil Diamond – Home Before Dark

Neil Diamond - Home Before DarkIk weet nog niet of hij erbij zit, ik heb de doos nog niet geopend, maar ik vermoed van wel. Mijn ouders hebben de platenspeler de deur uitgedaan toen ze onlangs kleiner zijn gaan wonen en ik kon het toch niet over mijn hart verkrijgen om de bijbehorende software zomaar te laten verdwijnen. Dus heb ik nu alle LP’s van mijn ouders in mijn bezit. Met daarbij veel James Last, Zillertaller Schürzenjäger en andere meuk. Maar ook de twee favoriete platen van mijn moeder: Bat Out of Hell van Meatloaf en Hot August Night van Neil Diamond. Die Last-platen zullen uiteindelijk wel verdwijnen, maar vooral Hot August Night zal ongetwijfeld nog eens opgezet worden. Al was het maar omdat ik door deze plaat ook een boon kreeg voor Neil Diamond. Nu heb ik niet alles gevolgd in zijn omvangrijke carrière, maar zijn comeback in 2005, onder de bezielende leiding van Rick Rubin heb ik toch een klein beetje gevierd als een klein overwinninkje. Inmiddels ligt Home Before Dark, de tweede samenwerking tussen Diamond en Rubin, in mijn cd-speler. En heel eerlijk gezegd, ik heb ’em toch een paar keer moeten draaien voor het kwartje viel. De plaat lijkt iets onevenwichtiger dan 12 Songs. Neil laat zijn fenomenale kwaliteiten horen in “If I Don’t See You Again”, “Another Day (That Time Forgot)”, met Dixie Chick Natalie Maines en “One More Bite of the Apple”. Maar er staan ook een aantal nummers op die de term vuller amper overstijgen. De muzikale invulling is iets minder spaarzaam dan op 12 Songs (onder andere de helft van de Heartbreakers doen mee), maar ook hier zijn niet alle muzikale keuzes even gelukkig. Het had van mij soms wel iets meer aangezet mogen worden, maar het kan natuurlijk ook zijn dat dat komt doordat ik vroeger nog geluisterd heb naar de edelkitsch van Hot August Anyway. Al met al is Home Before Dark wel gewoon een goede plaat en in ieder geval tot nader order jaarlijstvoer. Want zo uit elkaar gaan als in “If I Don’t You Again”, ik zou willen dat ik dat ooit zo geschreven/uitgevoerd had…
In samenwerking met onze vrienden van Sony gaven we een handvol special editions weg van Home Before Dark. Daarvoor ben je nu te laat.


mij=Columbia / Sony

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven