New Order – Live in Glasgow

New Order - Live in GlasgowIn het voorprogramma van Robbie Williams! In het voorprogramma van Robbie Williams! Waarom in godsnaam??? Dit spookte door mijn hoofd toen ik in augustus 2001 in de auto stapte op weg naar het Mungersdorfer Stadion in Keulen. Die avond hadden mijn jeugdhelden van New Order de twijfelachtige eer om te mogen openen voor de voormalige Take That zanger. Op speciaal verzoek van Robbie, dat wel. Ik moest en zou New Order nog eens live zien maar in Nederland waren ze sinds 1985 niet meer geweest dus dit was mijn enige kans. Op papier klinkt het al bizar, maar op het veld tussen de gezellig keuvelende Robbie-fans was het helemaal een verschrikking. Terwijl de reclamespotjes nog op de enorme videoschermen te zien en te horen waren begon New Order hun korte set met een ongeïnspireerde versie van Joy Division’s “Atmosphere”. De Robbie-fans keken even verbaasd naar die oude knarren op het podium en kletsten toen weer vrolijk verder. Pas bij het laatste nummer, “Blue Monday”, keek men even op. New Order heeft altijd een dubieuze live-reputatie gehad, vooral omdat zanger Bernard Sumner zich absoluut niet thuis lijkt te voelen op een podium. Zijn stem is onvast en vaak onzuiver, hij heeft een heel typisch springdansje, kan zonder autocue geen tekst meer onthouden en weet met hoge gilletjes en gefluit Joy Division klassiekers magistraal om zeep te helpen. Toch lijkt er een markt te zijn voor concertregistraties van de band omdat Live in Glasgow al de derde live-dvd is in minder dan tien jaar. In 2001 verscheen de registratie van hun comeback op het Reading Festival in 1998 en in 2002 verscheen de dvd 511 met daarop hun concert in het Finsbury Park datzelfde jaar. En nu is er dus New Order Live in Glasgow met opnames van een concert uit 2006. En wat voor concert! De band was duidelijk in topvorm die avond in Glasgow. Alle hits worden perfect gespeeld en zelfs de Joy Division nummers worden overtuigend gebracht. Toch wordt het voor de echte fans pas echt smullen bij de bonus-dvd met rare and unseen footage. De beelden zijn amateuristisch en de kwaliteit vreselijk, maar vooral de opnames van de band uit 1981 zijn uniek, met een Sumner die met zichtbare tegenzin de rol van Ian Curtis heeft moeten overnemen. Bij het bonusmateriaal staan zelfs nog vier nummers van hun laatste concert in Nederland, in 1985 in Rotterdam. New Order bestaat niet meer, maar deze dvd is een mooie herinnering aan de magie en het talent van deze band.


mij=Warner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top