Weezer – Weezer

Weezer - WeezerWie een beetje verzameling muziek rss-feeds in zijn reader heeft, was het vast wel opgevallen. Vanaf het moment dat de clip bij “Pork & Beans“, de nieuwe single van Weezer, op YouTube stond verscheen hij binnen een mum van tijd op bijna elke muzieksite die wel eens een YouTube-filmpje post. En terecht, want het is naast een tof typisch Weezer-liedje ook een geweldige clip.Daar heeft Weezer sowieso wel patent op. Net als op toffe liedjes. “Pork & Beans” – met een geweldige sneer naar Timbaland in tekst en clip – staat op het derde titelloze album van deze Amerikanen. Jaja, ik weet ook wel dat ze nóg drie albums uitgebracht hebben, maar na het ‘blauwe’ en het ‘groene’ album is er nu dus ook het ‘rode’ album. Het heeft goed gewerkt dat Cuomo en de zijnen na het matige Make Believe even gas teruggenomen hebben. Want op The Red Album hoor je een band die weer veel beter in zijn vel zit. Een ander vel ook. Op de hoes staat Cuomo zelfs met snor en cowboyhoed in plaats van de oude vertrouwde Buddy Holly-bril. Het is, naast het feit dat de nummers dus een stuk beter zijn dan op de voorganger, wel de grootste verandering. Zelfs met Rick Rubin achter de knoppen sla je Weezer nog niet uit Weezer. En dat is maar goed ook, want liedjes als “Troublemaker” en “Everybody Get’s Dangerous” (weet iemand wat de uithaal ‘Booya!’ betekent?). Een liedje dat me fascineert is de minirocksymfonie “The Greatest Man Alive”, dat met zijn bijna zes minuten waarschijnlijk het langste liedje is dat Weezer ooit opnam. Opvallend is verder dat bassist Scott Shriner en gitarist Brian Bell een liedje mogen zingen. Vooral die laatste doet het in het Costello-achtige “Thought I Know” verdienstelijk. Stiekem toch meer veranderingen dan je zou verwachten bij Weezer.


mij=Universal

26 reacties

 1. Dhr Cuomo heeft ‘nothing against’ Timbaland, zoals hij het zelf heeft gezegd. Hij kan zich alleen niet aan de indruk onttrekken dat de producer garant staat voor succes .. Meer zegt hij niet
  De plaat is redelijk goed. Helaas geen onbetwiste knaller … Het bevat momenten die wat minder sterk zijn, maar grotendeels zijn de nummers van een goed niveau. Sommigen zijn zelfs heel erg vet, om het zo maar te zeggen! Ik noem Pork and Beans, Troublemaker en Dreamin. En ohja, voor ik ‘m vergeet … het wonderschone The Angel and The One. Altijd leuk, minutenlang varieren op hetzelfde akkoordenschemaatje!
  Leuke probeersels zijn The Greatest Man, Heart Songs en Everybody Get Dangerous. De nummers bevatten stuk voor stuk hoogtepunten, maar het geheel blijft soms wat twijfelachtig. Thought I Knew en Cold Dark World zijn echt wat minder, maar Automatic mag ik graag beluisteren. Zeker voor liefhebbers van electronica-rock is dit nummer goed uit te houden!
  De vijf bonustracks op de Deluxe editie zijn wonderbaarlijk genoeg niet op de cd terecht gekomen; wat is Miss Sweeney een heerlijk nummer! Susanne II, zal ik maar zeggen ..
  Pig is prachtig en The Spider kun je luisteren wanneer je gaat mediteren. King is redelijk, maar bassist Scott mag van mij (ondanks zijn zangkwaliteiten) voortaan z’n met goud gevulde mond dichthouden.
  De cover van The Band, The Weight, is goed .. maar ja, dat is het origineel ook
  Al met al …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven