Leila – Blood, Looms and Blooms

Leila - Blood, Looms and BloomsLeila Arab weet wel hoe je de aandacht trekt in Huize Storm. Dan begin je je biografie net als een sprookje met de zinnen ‘Once Upon A Time’. Sprookjes zijn bij ons in huis namelijk de meest voorgelezen boeken. En dan het liefst nog de vele pagina’s beslaande extended versions. Het leven van Leila Arab was dan ook een soort van sprookje tot nu toe met al zijn ups and downs. Dus ik snap wel dat ze d’r bio met de ‘Once Upon A Time’-woorden begint. Geboren in Iran, gevlucht naar Engeland en daar haar passie voor muziek ontdekt. Op tour met Björk en een eerste cd (Like Weather) die uitgebracht werd door het label van Richard D. James en werd alom geprezen, net als haar tweede cd Courtesy Of Love uit 2000. Toen kwam de klad erin. Haar moeder werd ernstig ziek en na een slopende tijd overleed zij, toen werd haar vader haar kort daarna ook nog eens ontnomen. De lust om muziek te maken verdween vervolgens tijdelijk totaal. Gelukkig komt in sprookjes altijd alles goed en is er nu, acht jaar na Courtesy Of Love, Blood, Looms and Blooms. Dat het geen vrolijke plaat is geworden viel wel te voorspellen. Elk nummer, zelfs als het een op zich luchtige titel als “Daisies, Cats and Spacemen” draagt en ook als Martina Topley-Bird komt buurten voor zang in twee nummers, heeft door de dreinende synths en beats iets onheilspellends en spannends over zich. Zoals Massive Attack‘s Mezzanine, waar ik dan ook regelmatig aan moet denken, dat ook zo fraai heeft. De overstuurde cover van Beatles‘ “Norwegian Wood” krijgt daardoor iets beklemmends over zich dat ik deze in eerste instantie maar vaag kon plaatsen. Zo je verliezen verwerken, daar kun je uiteindelijk alleen maar als – getekende dat wel – winnaar uit de strijd komen.


mij=Warp / Rough Trade

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven