NQ Arbuckle – XoK

NQ Arbuckle - XoKIk dacht eigenlijk dat NQ Arbuckle de naam was van deze Canadees – op Take Root was hij immers in zijn eentje NQ Arbuckle -, maar het blijkt een heuse bandnaam te zijn. De NQ komen overigens wel van de initiale van frontman Neville Quinlan. Hij is een begenadigd songschrijver met een net niet te rauwe stem. Vorig jaar speelde NQ Arbuckle op Take Root overigens samen met Justin Rutledge en Luke Doucet. Als ik het goed begrepen heb, speelde hij toen al liedjes van XoK, de cd die nu pas verschijnt. De liedjes op die plaat hebben dus alle tijd gehad om te rijpen en zo klinken ze ook. Ze hebben stuk voor stuk een sterke energieke live-feel. Als hij over in “My Baby” een ode brengt aan zijn lief, dan denk ik dat hij dronken naast me aan de bar hangt, nippend aan zijn zoveelste whisky en ondertussen zijn relaas doet over wat klinkt als de ideale vrouw, maar uiteindelijk als de band hem bijvalt zich toch afvraagt ‘What’s wrong with my baby?’. Fraai is ook hoe hij in “Ypres: 1915” een (deel van een) gedicht van Alden Nowlan, een van Canada’s meest populaire dichters uit de vorige eeuw, van muziek voorzien heeft. Zijn eigen teksten, die veelal handelen over veelal niet over de zonnige kant van het leven gaan, mogen er zijn. Deze komen vergezeld van NQ’s ijzersterke en zeer diverse alt.country. Van scherpe rock tot ingetogen akoestische liedjes NQ Arbuckle combineert ze met speels gemak op XoK.


mij=Six Shooter / Bertus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top