Smokestack Lightnin' – Heads of Agreement

smokestack_lightnin-heads_of_agreement.jpgHet valt niet mee om met rootsmuziek een hit te scoren. Toch is het de Duitsers van Smokestack Lightnin’ gelukt toen ze in 2006 een cover van “The Unknown Stuntman” gebruikt zagen worden in een commercial. In een betere en rechtvaardiger wereld zagen we ze vaker terug in de hitlijsten. Maakt de David Bowie-cover “Kooks” geen kans, dan zijn er nog minstens twee of drie andere kandidaten te vinden op Heads of Agreement, hun tweede full-length. Een alt-countrysong als “The Change” bijvoorbeeld, of de rocker “Big Kahuna”. Maar zolang we het met deze wereld moeten doen, zullen er voor bands als Smokestack Lightnin’ alleen live-hits zijn. Bijvoorbeeld de tear-in-my-beer-track “Babes & Bucks”, met het om meeschreeuwen vragende refrein ‘I want babes & bucks and a pickup-truck / […] / I want to be a star / with a Fender-guitar / and a big crowd every night’. Er zit geen originele noot bij en eigenlijk is elke riff en elke twang een countrycliché. Maar vrijwel nergens gaan ze over de rand van het pathetische en als ze dat wel dreigen te doen, bijvoorbeeld bij de a-cappella gezongen opener “In the morning I’ll be gone”, dan is er wel weer een oplossing in de buurt. Twee tracks later scheurt de rauwe gitaar in “No Hoot” het al te sentimentele sfeertje weer aan flarden. Smokestack Lightnin’ weet waar ze mee bezig zijn en doen dat erg goed.


mij=Hazelwood Benelux / Bertus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top