Solarstone – Rain Stars Eternal

Solarstone - Rain Stars EternalOnlangs bracht een Amerikaanse tranceproducer de track “Sunlit Clouds” uit. Dan heb je mij al half gewonnen: ik vind dergelijke titels altijd geweldig. En dan zit je bij trance wel goed, want daar regent het van clichématige, maar juist daarom door mij gewaardeerde titels vol space, cosmic en sunlight. Het zal wel een defect gen zijn dat ervoor zorgt dat ik het zo leuk vind, maar ik vergelijk het maar met ouderen die nog steeds clichématige punkrocktitels omarmen. Tranceformatie Solarstone is altijd al goed geweest in standaard trancewoordjes, en zoals u ziet gooien ze er maar liefst drie tegelijk in de albumtitel, zonder duidelijke coherentie. Ook in de nummers doen ze hun best, met “4Ever”, “Filoselle Skies” en “Late Summer Fields”. Solarstone was altijd een duo, maar meneer 1 (Andy Bury) is er een poos geleden mee gestopt, waardoor een album van Solarstone voor het eerst door enkel meneer 2 (Rich Mowatt) is samengesteld. Het gaat Rich in zijn eentje aardig af, maar niet meer dan dat. “Late Summer Fields” is een prachtig nummer met zinderende arpeggio’s, een mooie tekst en een diepe melodie. Het kwartje valt de eerste luisterbeurt nog niet echt, maar daarna openbaart de diepte van de track zich duidelijk. Ook “4Ever” is mooi: met rustige gitaar en emotionele akkoorden doet het denken aan oud werk van Solarstone, toen Andy er nog bij zat. Aan het eind van de cd overheerst echter een onvoldaan gevoel. Veel tracks zijn het net niet, sommige tracks zijn zelfs zenuwslopend (“Lunar Rings” en “Filoselle Skies” bijvoorbeeld). De goede tracks (ook het titelnummer “Rain Stars Eternal”, “Spectrum” en “Part Of Me” voldoen) op het album kunnen het niet helemaal redden. Een kleine voldoende.


mij=High Note / Astral

23 Comments

 1. he sjaak,
  je schrijft veel voor fileunder over dance. das goed, al verwacht ik wel wat puntigere en meer kritisch onderbouwde stukjes. ik zag dat je mijn vrijgekomen plek bij OOR niet hebt opgevuld. what’s up?

 2. Stonehead

  Die hebben Rene Passet en Alex van der Hulst deels opgevuld, geloof ik. Hoewel Passets vergelijkingen raak zijn, is hij vaak positief over platen die ik maar mwah vind.

 3. haha, alles is goed hier Theo. Met jou ook? Ik probeer btw vaak kritisch te zijn, en naar mijn mening gaat dat al best goed. Het gebeurt niet snel dat ik een plaat in mijn absolute schatkamer toelaat, en da’s trouwens ook bij deze het geval. En tja, ik heb ook recensies van Rain Stars Eternal gelezen waarin de plaat de hemel in werd geschreven, maar daarvoor stonden er toch teveel slechte nummers op.
  und jetzt:
  http://www.youtube.com/watch?v=YpbzDPfdXHQ
  briljante, onwezenlijke Solarstonetrack (deze wel)! Dit is zo-veel beter dan de meeste techno.

 4. goed nummer inderdaad. al is het me net iets te snel (tempo).
  @ stonehead: klopt. bij KindaMuzik en DJ Broadcast is Rene ook vrijwel altijd positief. ik mis het schrijven overigens helemaal niet. had ik niet verwacht, eigenlijk.

 5. goed nummer inderdaad. al is het me net iets te snel (tempo).
  @ stonehead: klopt. bij KindaMuzik en DJ Broadcast is Rene ook vrijwel altijd positief. ik mis het schrijven overigens helemaal niet. had ik niet verwacht, eigenlijk.

 6. schaar jullie al tijden naast KindaMuzik. das toch de top van de populaire webzines over popmuziek in Nederland. komt bij dat jullie het hele popspectrum bedienen en dus, logischerwijs, een hele brede en grote doelgroep hebben. nee, voor mij zijn jullie gevestigde orde (in mijn optiek trouwens geen vies woord, maar ik ben niet voor niets bij OOR gestopt ;-)).

 7. schaar jullie al tijden naast KindaMuzik. das toch de top van de populaire webzines over popmuziek in Nederland. komt bij dat jullie het hele popspectrum bedienen en dus, logischerwijs, een hele brede en grote doelgroep hebben. nee, voor mij zijn jullie gevestigde orde (in mijn optiek trouwens geen vies woord, maar ik ben niet voor niets bij OOR gestopt ;-)).

 8. Stonehead

  Het zou wel een compliment zijn, maar zo ver zijn we nog niet. Gevestigde orde meet je in bereik, vrees ik. En de recensies op nieuwssites worden nu eenmaal beter gelezen, ook al zijn die selectief vaak voorspelbaar en kwalitatief nogal wisselend. Daarom is het idee van Kindamuzik om met nu.nl te gaan samenwerken niet zo heel vreemd.
  Verder is het best lastig om een algemeen oordeel te vellen over de ‘gevestigde orde’. Voordelen. Nadelen. Ach. Laat FU dus maar lekker zijn eigen ding doen. 🙂

 9. Stonehead

  Het zou wel een compliment zijn, maar zo ver zijn we nog niet. Gevestigde orde meet je in bereik, vrees ik. En de recensies op nieuwssites worden nu eenmaal beter gelezen, ook al zijn die selectief vaak voorspelbaar en kwalitatief nogal wisselend. Daarom is het idee van Kindamuzik om met nu.nl te gaan samenwerken niet zo heel vreemd.
  Verder is het best lastig om een algemeen oordeel te vellen over de ‘gevestigde orde’. Voordelen. Nadelen. Ach. Laat FU dus maar lekker zijn eigen ding doen. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top