Robert Pollard – Is Off To Business

robert_pollard-is_off_to_business.jpg‘Their songs sound like they were recorded in a submarine or over the phone into an answering machine. Actually, most of their stuff doesn’t sound like that at all – the guy has written, like, a thousand songs. I know I’m not describing them very well, but, man, they rock.’ Aldus John Sellers in Perfect From Now On, zijn liefdesverklaring aan zijn muzikale helden in het algemeen en aan die ene, uit Dayton, Ohio, in het bijzonder. Robert Pollard en zijn Guided by Voices hebben inderdaad een imago van lo-fi-helden waar ze al tijden niet meer aan voldoen. De latere platen van GbV – vanaf Under the Bushes Under the Stars laten een heel ander geluid horen en ook de jongste soloplaat van Robert Pollard, Is Off To Business, is bepaald geen lo-fi. De slechts tien tracks (waar dertig liedjes gebruikelijker was) klinken allemaal vet en vol als stadionrockers. Bovendien klokken ze gemiddeld boven de drie minuten (terwijl Pollard aan twee minuten vaak genoeg had om zijn punt te maken). Het zijn ook nog eens allemaal mid-tempo songs en dan wreekt zich het typische stemgeluid en de voordracht van de voormalige GbV-voorman. Het is dat de plaat een vinyllengte heeft – dus ergens rond de vijfendertig minuten blijft steken – anders zou ik het woord saai gaan gebruiken.De solo-output van de man zal dit jaar naar eigen zeggen op deze ene plaat blijven steken. Nu hij zijn eigen, nieuwe label vernoemd heeft naar zijn oude band, had ik gehoopt op iets dat beter zou zijn. Niet dat Is Off To Business een slechte plaat is, zeker niet. Maar een essentiëel album in ‘s mans oeuvre zal het ook niet worden.


Mij=Guided by Voices Inc. / Konkurrent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top