Tricky – Knowle West Boy

Tricky - Knowle West BoySerieus mannetje die Tricky. Ooit zag ik hem in een aardedonker en (toen nog) heel rokerig Paradiso met zijn rug naar het publiek knetterstoned zijn gal spuwen. De platen die Tricky na het prachtdebuut Maxinquaye maakte waren eigenlijk zonder uitzondering donker en onheilspellend. Ook als persoon lag hij continu overhoop met de pers en stond hij bekend als een agressief type. Onlangs zag ik voor het eerst in jaren bij Jools een interview met Tricky en zag ik tot mijn verbazing een vriendelijke kletser die met zijn nieuwe plaat Knowle West Boy alle mensen uit zijn jeugd in een achterbuurt in Bristol eens vriendelijk wilde bedanken. Dit is overduidelijk in de sterke single “Council Estate”: ‘Council Estate is just me… that song is the upbringing me and friends had.’ Ook diverse andere nummers op Knowle West Boy zijn autobiografisch. In “School Gates” zingt hij over de zwangerschap van een 16-jarige ex-vriendin en “Past Mistake” vertelt het verhaal van een aflopende relatie, waarbij de vrouwelijke stem wordt verzorgd door de ex uit die relatie. Op vrijwel ieder nummer heeft Tricky een andere gastvocaliste uitgenodigd omdat hij naar eigen zeggen zijn eigen zangkwaliteiten niet voldoende vindt. Het grote verschil tussen Knowle West Boy en eerdere Tricky-platen is dat het allemaal iets minder zwaar wordt aangezet en Tricky duidelijk plezier heeft gehad in het schrijven en opnemen. Net als bij zijn vorige platen heeft hij ook nu weer een cover opgenomen. Dit keer geen nummer van The Cure of Siouxsie & the Banshees maar een lekker rockende “Slow” van Kylie. Knowle West Boy is niet vernieuwend, maar gewoon een goede plaat die zich naast Maxinquaye staande houdt. Tricky kan zeker nog niet afgeschreven worden.


mij=Domino / Munich

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top