Mini Roc / Sputnik Booster / Crystal Castles

Nu we de afgelopen tijd toch toevallig de cd’s besproken hebben van de artiesten die de hoogtepunten vormden van het festival De Affaire (en Pivot volgt nog), kan ik het niet nalaten om even twee charmante releases mee te pakken die onder de Creative Commons-licentie vallen en die dus helemaal gratis te downloaden zijn.
Mini Roc - MinilandPrecies tegelijk met het C64 Orchestra in de St. Stevenskerk (waarvan verslagen bij Oor en 3voor12 Arnhem/Nijmegen staan) stond de Duitse 8-bit-artiest Mini Roc in de Barbarossaruïne op het Valkhof. Grote kans dat de gameliefhebbers dat spektakel dus gemist hebben. Gelukkig is zijn album Miniland vol chiptunemuziek (eigenlijk al sinds november 2007 uit) gratis te downloaden. In het titelnummer zitten nog wat game-effectjes zoals explosies, maar verder is Miniland een leuke muzikale vakantie met ‘echte’ liedjes. “Bitter Bleeps” of “Rave On You Zappelphilipp” kun je volgens mij best in een disco aanzetten. Het enige gevaar is overkill, want op een gegeven moment heb je het wel gehad met al dat gebliep. Om echt door te breken zul je meer moeten doen, ben ik bang. Maar live is het een sensatie.
Sputnik Booster - Robot ScienceNiet op de Affaire, maar eveneens gratis te downloaden is het gloedjenieuwe album van Sputnik Booster. Productioneel lijkt het nogal op Mini Roc – ik heb überhaupt moeite om dit soort muziek op artiest of chiptype te onderscheiden – en Robot Science is even aardig qua nummers en uitwerking. Hier is wat meer aandacht aan de bassen besteed; Sputnik Booster weet hoe je je luisteraars laat bouncen. Ook hier is echter het probleem dat de plaat zich iets te weinig onderscheidt van de hordes chiptune- en 8-bit-muziek die al jaren te downloaden zijn. Het internet heeft hierin tenslotte een geschiedenis; al sinds de jaren tachtig worden midi- en trackerbestanden op grote schaal als ‘public domain’-gemeengoed gratis verspreid. Leuk dus hoor, zo’n Slime-cover, maar er zijn al zoveel van die twee keer geinige 8-bit covers.
Crystal Castles - Crystal CastlesDat Crystal Castles met hun album van maart wél min of meer is doorgebroken, komt doordat die groep 8-bit-geluidjes combineert met een soort vrouwenpunk: frontvrouw Alice Glass krijst er wild op los. “Love and Caring” en “Alice Practice” klinken zo totaal gestoord dat het van Atari Teenage Riot had kunnen zijn. Kijk, en dan wordt het dus wél iets bijzonders, ook al is er van de 8-bit-geluiden een gedeelte zonder toestemming gejat van groepen als Covox en wordt er nog wel meer gesampled. Het doet je afvragen hoeveel er van een nummer als “Air War” zelfgemaakt is, maar fantastisch is het wel. Dat er dan hele normale popnummers als “Vanished” en “Magic Spells” of electroriedeltjes als “1991” tussen staan, zal ook wel de reden zijn dat het commercieel interessant is en het album dus bepaald geen gratis download. Maar voor mij maken 8-bit-energiebommen als “Xxzxcuxx Me” dit album zo goed.


mij=Da Heard It & Da Heard It & Last Gang / PIAS

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top