Dark Tooth Encounter / Ten East

Dark Tooth Encounter - Soft MonstersGelijk toen ik een aantal jaren terug voor het eerst een cd hoorde van Yawning Man was ik onder de indruk van het gitaarspel van Gary Arce. Niet omdat het uitblonk in notengepiel, maar door het gevoel dat hij legde in het desertrockgeluid van die band. Bij Dark Tooth Encounter val ik ook gelijk weer voor zijn gitaargeluid. Het dromerige, maar broeierig jankende geluid dat hij op Soft Monsters laat horen is weer geweldig. Het album bevat zeven nummers, maar je zou het net zo gemakkelijk zeven jams kunnen noemen die losjes rond een vaste structuur van een riff opgebouwd worden. Dat klinkt wellicht een beetje vrijblijvend, maar neem maar van mij aan dat het dat niet is als Arce aan de basis staat en Bill Stinson de palen heit. Toch zijn de nummers broos en breekbaar en neigen ze af en toe als los zand door je vingers te glippen. Maar als Arce een nummer “Weeping Pines” noemt, dan hoor je de naaldbomen (of pijnbomen zoals ze vroeger heetten) ook echt janken. Waarom tracks “Hyper Air” en “Engine Drone” heten wordt ook al snel duidelijk.
Ten East - The Robot's Guide To FreedomOok in Ten East zijn het gitaarspel van Arce en de drums van Bill Stinson de basis. Beetje vaag dat ze onder een andere naam bijna tegelijkertijd nog een plaat brengen als Dark Tooth Encounter? Ach, van mij hadden ze met hun andere twee bands Yawning Man en A Perfect Rat nóg wel een tweetal cd’s uit mogen brengen. Zoals gezegd, ik ben fan van Arce’s gitaarspel, dus mij hoor je niet klagen. Op de eerste plaat van Ten East, Extraterrestrial Highway, speelde Brant Bjork nog bas, nu gebeurt dat door Scott Reeder. Hij speelde eerder bas op KyussWelcome to Sky Valley (waar Bjork op drumde) en …And the Circus Leaves Town. Naast Reeder staat nog er nog een veel legendarische naam in de credits: Greg Ginn. Hij heeft zijn sporen meer dan verdiend als songschrijver en gitarist in Black Flag. Het zal dan ook niemand verbazen dat het geluid dat Ten East op The Robot’s Guide To Freedom laat horen veel ruwer is dan dat dat van het verfijnde Dark Tooth Encounter. Alhoewel ze uiteindelijk toch bij dezelfde doelgroep in de kast zullen belanden, snap ik het onder twee verschillende namen uitbrengen van deze twee releases dan ook wel.


mij=Lexicon Devil / Clearspot & Lexicon Devil / Clearspot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top