Volbeat – Guitar Gangsters & Cadillac Blood

Volbeat - Guitar Gangsters & Cadillac BloodWanneer je als bandje je sound naar een wat commerciëler niveau tilt wordt dat je door de fans van het eerste uur niet echt in dank afgenomen. ‘Sell out’ is de naam die je dan wordt meegegeven. Metallica had het bijvoorbeeld met hun Black Album. En het woord ‘sell out’ was het eerste wat ik dacht bij de single “Maybelenne I Hofteholder” van Volbeat. En die term vond ik ook al op het internet terug, geuit door de fans. De single deed mij dan ook het ergste vrezen voor hun derde album Guitars, Gangsters & Cadillac Blood. En na een paar luisterbeurten is dit dan ook deels waarheid geworden. Een aantal tracks heeft namelijk wel een heel makkelijk in het gehoor liggende zanglijn meegekregen, waardoor het allemaal wel erg radiovriendelijk klinkt. De huidige single en de titeltrack zijn hier een goed voorbeeld van. Daarnaast moet bassist Anders Kjølholm toch wel erg raar gekeken hebben toen hij het eindresultaat hoorde, want zijn basspel is volledig verzopen in de dikke muur van het gitaargeluid. Toch staan er nog een paar tracks op die de bekende vette gitaarriffs van het debuut bevatten, zoals het aan Metallica refererende “Wild rover of hell”. Het al tijdens de laatste tour live uitgevoerde “Still counting” komt zelfs sterker over op plaat dan in de live-uitvoering. En “Find that soul” bewijst dat de combinatie van countrygitaar en metal wel degelijk kan werken. Toch heb ik een dubbel gevoel over dit album. Misschien doordat de laatste track “Making Believe”, een Keltisch liedje, al eerder gecoverd is door Social Distortion, maar ook door Emmylou Harris. En het lijkt er soms net een beetje meer op dat liefhebbers van Harris de nieuwe doelgroep moet worden van Volbeat dan die van Social Distortion. Minder metal, meer country. Dus toch een gedeeltelijke ‘sell out’ dan misschien.


mij=Mascot / PIAS

One comment

  1. sietse grind

    nu ik persoonlijk vind et een te gek album, niks commercieel, gewoon doen waar je goed in bent, voor volbeat is dat gewoon te gekke muziek maken, gewoon zo doorgaat, te gek album!!!!, donder op men commercieel!!! Volbeat Rules!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top