Andy Tielman & Tjendol Sunrise – 21st Century Rock

andy_tielman_and_tendol_sunrise-21st_century_rock.jpgZonder een noot gehoord te hebben verdient Andy Tielman al onze respect. Want wie brengt er nou op zijn tweeënzeventigste nog een album uit? Tielman verdiende toch al ons respect, want met The Tielman Brothers bracht hij de eerste single uit die tot de Nederpop wordt gerekend, “Rock Little Baby Of Mine”. Succesvol waren de uit Indonesië weggevluchte broers in Nederland, maar ook in Duitsland. Iets wat toen vast heel veel meer voorstelde dan nu. Zo rond 1967 zakte het instituut in elkaar, en ondanks latere releases zouden Andy Tielman zelf nooit meer zo succesvol zijn als met The Tielman Brothers. Andy Tielman brengt nu samen met zijn begeleidingsband Tjendol Sunrise het album 21st Century Rock uit. Hierop staan wat nieuwe versies van oude Tielman-successen, zoals “Hello Catharina”, “18th Century Rock” en de eerder genoemde single. Er staat echter ook ander materiaal op waarin te horen is dat Tielman zijn muzikale inspiratie vond in het werk van Elvis Presley, Gene Vincent, Bill Haley en hoe al die sterren die de popmuziek een gezicht gaven ook mogen heten. 21st Century Rock bevat zestien nummers aangevuld met een bonus, maar laten vooral horen dat Tielman met zijn prachtige stem en gitaarspel er na al die jaren nog steeds mag zijn. Al had een wat ingekort album, waarbij met het schrappen van een nummer als “In The Mood” en een stukje “Singing in The Rain” dat meteen het verder prachtige “Who’s That Man” om zeep helpt, het 21e eeuw-gevoel meer eer aan gedaan. Nu blijft er toch een lichte jaren-vijftig-zestig-smaak hangen. Maar goed, de successen van weleer zullen toch wel nooit meer terugkomen -als je dat al wilt op zijn leeftijd-. Maar ondanks wat kleine kanttekeningen bij deze release zet ik toch mijn petje af voor de man die als eerste de Nederpop een gezicht gaf.


mij=Tjendo / Suburban

2 Comments

  1. RIP. iedereen even I Wonder en Maria (ja die van West Side Story luisteren) (bijvoorbeeld op Die Singles, een merkwaardige Duitse compilatie, want daar waren ze vooral groot natuurlijk, soort Indorock meets Heino wordt het dan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top