Chris Chameleon – Made Available/ Klassieke Chameleon

Het dorp waar ik opgroeide was ehm… niet heel spannend. Ik had dan ook niet verwacht er nog ooit terug te keren. Vanwege een concert van Chris Chameleon vond ik mijzelf na een jaar of zeventien toch ineens terug in dat dorp, in het inmiddels verrezen theater. Ik maakte kennis met Chameleon in de heftige funkrockband Boo! in het voorprogramma van Fishbone. Inmiddels is Chameleon solo-artiest, in het Engels en het Afrikaans. Op de flyer voor de huidige tournee stond het toonaangevende File Under geciteerd – naast OOR, AD en Revolver – uit de recensie van het wonderschone Ek Vir Jou, de plaat die centraal staat in deze tournee. Toch heeft Chameleon inmiddels twee volgende platen uitgebracht.
Chris Chameleon - Made AvailableHij is in de studio bezig geweest om een nieuwe sound te zoeken. Hij vertelde het uiteindelijk toch in eigen beheer uitgebracht te hebben (beschikbaar gesteld – Made Available) omdat hij het jammer vond om er verder niets mee te doen. Dat was een uitstekende beslissing, want het mag dan een serie probeersels zijn, het niveau is ook hier weer akelig hoog. Wie de ontstaansgeschiedenis niet kent, zal zonder meer aannemen dat het altijd al als album bedoeld was. Chameleon heeft niet alleen een bereik van vier octaven, maar ook een zeldzaam soepele stem, en die komt ook op deze plaat weer prachtig tot zijn recht zonder dat het ook maar één moment een gimmick wordt. De songs zijn nieuwe versies van soms al vijftien jaar oude (!) nummers, nummers die uit voorgaande bands stammen (onder andere Boo!’s “Wishboan” en “Avrocado Pair” in nieuwe jasjes, nu “Wishbone” en “All Of Me” geheten), werk dat is ontstaan in samenwerkingsverbanden of een paar jaar oud materiaal dat nooit eerder is opgenomen. Uiteindelijk varieert het van luisterliedjes (“All Of Me”) tot rootspop (“One Day Wonder”) tot up-tempo popsongs (“Changes”) en is dit op momenten zo ongeveer de verbindende schakel tussen de luisterliedjes-Chameleon en de Chameleon uit de funkrockdagen. Ook al was het niet als album bedoeld, Made Available is simpelweg een klasse-cd van een integere artiest op zijn hoogtepunt. Nou ja, zijn voorlopige hoogtepunt.
Chris Chameleon - Klassieke ChameleonUit april alweer dateert Klassieke Chameleon, een liveplaat met opnamen van twee concerten met een band met ook klassieke instrumenten als cello, piano en fluiten. Wie het werk van Chameleon kent, weet dat zijn liedjes zich daar baaie goed voor lenen. Dat heeft hier als resultaat dat het een samenhangend geheel blijft en het geen ‘popzanger met wat klassiekerigs erachter’ wordt. Het repertoire bestaat uit zowel Engelstalig werk als werk van Ek Herhaal Jou en Ek vir jou, aangevuld met bijvoorbeeld een “O Sole Mio” waar menig Amsterdams grachtenjodelaar alleen maar van kan dromen. Omdat het een live-opname is, hoor je duidelijker dan ooit hoe goed Chameleon’s stem is. De sfeer van de songs is meestentijds ingetogen, soms zelfs gewijd. Het kippevel komt er vanzelf bij. Magnifiek!
Je kunt de albums bestellen via de site (als schijfje of als downloads), maar doe jezelf een plezier en ga naar een van zijn optredens en schaf daar voor een mooi prijsje deze albums aan. Dan krijg je er net als ik de herinneringen aan een mooie avond bij…


mij=Rhythm / Eigen beheer & Rhythm / Eigen beheer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top