Gamma Ray – Hell Yeah!!!

Gamma Ray - Hell Yeah!!!Helloween (ep), Walls of Jericho, Keeper of The Seven Keys pt. 1 en 2. Wie een beetje liefhebber is van power/happy metal heeft deze vier cd’s netjes naast elkaar geordend staan in de kast bij de H van Helloween, klassiekers zijn het. Niet geheel toevallig verschenen deze vier nog met Kai Hansen in de gelederen. Na zijn vertrek duurde het lang voordat Helloween weer met een fatsoenlijke plaat op de proppen kwam. Niet geheel toevallig ook was de eerste cd die Kai Hansen uitbracht onder de naam Gamma Ray met Heading For Tomorrow in 1990 wel weer een straffe powermetalplaat. Sinds dat debuut bracht de band in diverse samenstellingen nog acht prima studio-cd’s en tussen het veelvuldig toeren door een tweetal liveplaten uit. Het enige was er nog steeds aan miste was een flinke tournee door Noord-Amerika. Die wens ging dit voorjaar eindelijk in vervulling en om het succes hiervan te vieren verschijnt nu Hell Yeah!!! dat naast een opname van het concert in Montreal ook nog opnamen bevat van de tournee die volgde op de release van Land of the Free 2. Bizar gegeven is dat voor deze tournee het vaste Gamma Ray-kwartet aangevuld werd met de Finse toetsenist Eero Kaukomies, die in zijn thuisland normaal in een Gamma Ray-coverband(!) speelt. In het concert is niet geknipt, waardoor de flow van de achttien nummers lekker soepel loopt. De keuze qua tracks is vooral gericht op de ‘krakers’ als die een dwarsdoorsnede zijn van het hele Gamma Ray-repertoire dat aangevuld wordt met de Helloween-knaller “I Want Out”. Kay Hansen is gelukkig opmerkelijk goed bij stem tijdens het concert en de rest van de band is ook retestrak. Enige minpuntje vind ik het lullige oproepen tot meezingen in de überhappymetaltrack “Heavy Metal Universe”. Dat trucje heeft Hansen echt niet nodig om het publiek op zijn hand te krijgen. Die waren aan het enthousiasme te horen al wat blij dat de band eindelijk eens langs kwam voor een uitgebreide tournee. Bij nader inzien vind ik het dom dat ik niet ben gaan kijken toen Gamma Ray samen met Helloween speelde in 013 eerder dit jaar…


mij=Steamhammer / SPV / CNR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top