Ray Lamontagne – Gossip In The Grain

Ray Lamontagne - Gossip In The GrainIk moest onbedaarlijk hard lachen toen ik Ray Lamontagne toe wilde voegen aan de vriendenlijst van File Under op MySpace. Op de foto bij zijn account heeft Lamontagne namelijk een Mr.Happy T-shirt aan met een enorme smiley erop. Zelf kijkt Ray allesbehalve vrolijk. Maar zo kijkt hij volgens mij altijd. Je recht in je gezicht aankijken, dat is al helemaal niet aan hem besteed. Bovendien klinkt zijn muziek ook niet zo het gros van de tijd. Al gloort er op zijn derde cd Gossip In The Grain her en der wel een straaltje zon, de hoofdmoot blijft toch zijn weemoedige soulvolle stem. De zon straalt bijvoorbeeld als Ray gloedvol zingt over zijn verlangen om met Meg White langs het strand te fietsen en de zon weg te zien zakken in de zee. Fraaie uptempo track is dat. Als dat nummer aan de beurt is heb je overigens al vijf schitterende nummers achter de rug. Erg sterk is het openingsnummer “You Are The Best Thing”, een kei van een soulkraker. Voor al die souldames die op dit moment voor de deur staan te dringen doe ik niet open, maar Ray onthaal ik met open armen. Wat een geweldige track is dit met zijn tetterende koperwerk en stijlvolle achtergrondkoortjes. Ook het daaropvolgende voortslepende bluesy “Let It Be Me” is geweldig. Variëren doet Lamontagne sowieso veel meer dan op zijn vorige twee cd’s. Waarom zou zijn superieure stem ook niet passen bij een akoestische met slide doorspekte countrysong zoals “A Falling Through”? Zo’n stem past overal bij. Het maakt niet uit wat Ray zingt ik weet zeker dat als hij pagina 315 van de Dikke Van Dale voor me zou zingen, het ook geweldig zou klinken. Absoluut een van mijn favoriete zangers van dit moment.


mij=14th Floor / Warner

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top