Art Garfunkel – Across America

Art Garfunkel - Across AmericaHoewel de meeste muziekaandacht mijnerzijds uitgaat naar de zogenaamde indie, is er een aantal oudere acts die een speciaal plekje in mijn hart hebben. Supertramp is er eentje van, Jackson Browne een andere, en Simon & Garfunkel zijn misschien wel de speciaalste. Wat was ik blij toen ik ze een aantal jaren geleden live kon zien, al was het dan in de ArenA! Het geluid was echter kraakhelder, en hoewel de beide heren op leeftijd zijn en hun stemmen dus niet meer zo vast, was het ook vocaal smullen geblazen. Overigens is de som der delen hier niet per se beter, want ook solo staan beide heren hun mannetje. Paul Simon, als begenadigd songschrijver, is natuurlijk de meest succesvolle, maar Art Garfunkel (die door veel fans toch een beetje als het lachertje gezien wordt) toch echt degene met de zuiverste stem. En een prima tweede stem ook. Dat is te horen op Across America, een live-cd die al in 1997 uitgebracht werd. Deze cd, die een resultaat is van Garfunkel’s dertien jaar durende voettocht door de Verenigde Staten, op zoek naar zijn roots, bevat onder andere een duet met James Taylor. Samen zingen ze het van o.a. de Everly Brothers en A-Ha bekende “Crying in the Rain”. De rest van de cd bestaat (o.a. op het onvermijdelijke “Bright Eyes” na) voornamelijk uit nummers van Simon & Garfunkel samen, soms in een ander arrangement gestoken, zoals “A Heart in New York”, en soms in duet met zijn vijfjarige zoon James, of met zijn vrouw Kim als achtergrondzangeres. Proper Records besloot deze cd nog eens uit te brengen, maar nu in een verpakking samen met de dvd. Hierop is de route te zien die Garfunkel door Amerika liep, mede geïllustreerd door een aantal interviews en natuurlijk zijn optreden op Ellis Island, de plaats waar zijn voorouders ooit aan land kwamen. Als er iets duidelijk wordt, is het wel dat de cynici echt ongelijk hebben: deze verlegen man, met enorme podiumvrees, heeft een fenomenale stem, en is op een integere manier bezig met datgene wat hem het meest raakt: mooie muziek maken.


mij=Proper / Rough Trade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top