…And You Will Know Us By The Trail Of Dead / These Are Powers

…And You Will Know Us by the Trail of Dead - Festival ThymeTrail of Dead is overgestapt van major Universal naar het ambitieuze nieuwe Duitse Superball label. Daar zijn ze naast Cog, The Amber Light en Oceansize prima op hun plek. Het eerste wapenfeit is de release van een EP, Festival Thyme, die gevolgd zal worden door een hele cd begin 2009. De EP laat voor het gros het vertrouwde geluid horen waar de band de afgelopen releases zo ongeveer patent op gekregen heeft. “Bells Of Creation” is meeslepend, bombastisch en episch. Het laat horen waar de oude fans ondertussen van gruwelen, maar waar ik van likkebaard. Ook in de andere drie nummers zullen die mopperende fans niet hun oude liefde terugvinden. Het titelnummer van de EP zou ik in een jolige bui zelfs bijna luchtig noemen. Maar het slotnummer “The Betrayal Of Robert Casement And The Irish Brigade” is vervolgens grotesker dan bijna alles ervoor en is eigenlijk gewoon moderne progrock.
These Are  Powers - Taro TarotWie dat gedoe van Trail Of Dead allemaal net iets te ver vindt gaan, kan misschien eens neuzen in het repertoire van These Are Powers. Dit trio uit New York met in de gelederen ex-Liars-bassist Pat Noecker maakt ook ambitieuze muziek, maar hangt nog veel meer het aloude noise-adagium aan. Al zou je dat niet gelijk zeggen bij het openingsnummer “All Night Services” dat een beetje Talking Heads-achtig op mij over komt. In “Chipping Ice”, het volgende nummer gaat echter de noisekraan gelijk goed los en opgezweept door dreinende bas en droge drums schreeuwzingt Anna Barie je toe. Het volgende “Cockles” is echter knap bombastisch en wordt gevolgd door het korte “Untitled (Garbage Bird)” dat meer een geluidscollage is dan een nummer. Het fijne aan These Are Powers is dat ze dit soort experimenten niet uit de weg gaan maar het wel combineren met de tactiek van de verschroeide (noise)aarde.


mij=Superball / CNR & Dead Oceans / Konkurrent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top