Fall Out Boy – Folie à Deux

Fall Out Boy - Folie à DeuxKijk, dat hippe kippen als Pharrell, Berndon Urie (Panic At The Disco), Lil’ Wayne, Travis McCoy (Gym Class Heroes) , Alex DeLeon (The Cab) en William Beckett (The Academy Is…) hun medewerking verlenen aan de nieuwe cd van Fall Out Boy, daar kijk ik niet van op. Veel opmerkelijker vind ik het om te horen dat Elvis Costello en Debbie Harry ook een riedeltje meezingen op Folie à Deux. Blijkbaar is Fall Out Boy tegenwoordig niet meer alleen voor meegillende meisjes, maar neigen ze zelfs salonfähig te worden. Gelukkig vond een select gezelschap hier op File Under dat altijd al. De nieuwe cd Folie à Deux is niet alleen nog een slag meer poppy dan zijn voorganger Infinity On High, maar ook beter. Fijn is het om te constateren dat het kwartet zijn klassiekers kent, want de riff van het openingsnummer “Disloyal Order Of Water Buffaloes”, die is zonder twijfel gejat van The Who. Ook het nummer dat daarop volgt (“I Don’t Care”) is gezegend met een classic riff. Dat is ook de kracht van blikvanger, bassist en tekstschrijver Pete Wentz en zijn mannen: ze weten drommels goed wat hun fans willen horen, maar weigeren om het in plaatjes gesneden koek op te dienen aan ze en kiezen voor het verder finetunen van hun muziek zoals ze dat zelf willen. Want je kunt alles van FoB zeggen, maar niet dat ze zich door externe factoren laten pushen of beïnvloeden. Dat dit resulteert in een album met poppunk liedjes die zo extreem melodieus zijn geworden, dat je het woordje punk wel weg kunt strepen. Maar of het nu punk is of niet, klasse liedjes als “The (Shipped) Gold Standard” nestelen zich voor je het weet op een vrij plekje in je grijze massa.


mij=Island / Universal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top